Geografisk Tidsskrift, Bind 23 (1915 - 1916)

Gunnar Andersson: Australien, Natur och Kultur. Stockholm, Gugo Gebers forlag, 1915, 264 S. med 48 planscher, 2 kartor och 30 textfigurer. 7' Kr.

C. H. Ostenfeld.

Side 203

Prof. Gunnar Anderssons Bog om Australien er en indholdsrig Bog og forfriskende ved sine mange nye Synspunkter og sin livlige Stil. Det er i bedste Forstand en moderne geografisk Studie, i hvilken Forf. søger at give en udviklingshistorisk Forklaring af og Baggrund for de australske Menneskesamfund og deres Ejendommeligheder, med andre Ord: en biologisk Forbindelse mellem »Natur og Kultur«.

Forf., der er Professor i Geografi ved Handelshøjskolen i Stockholm, har øjensynligt sat det Maal for sit Besøg i Australien i August 1914 at studere det biologiske og fysisk-geografiske Grundlag, hvorpaa Nutidens australske Statssamfund har bygget deres Kultur — bevidst og übevidst. Hans alsidige naturvidenskabelige Kundskaber og hans Evne til at træffe Kærnen i en Sag, parret med den Uforsagthed, hvormed han gaar løs paa hvad

Side 204

som helst han har sat sig for, har ret kunnet arbejde sammen paa denne Bog. Dens brogede Indhold vidner derom. Snart faar vi et kort og klart Rids af Australiens Indvandringshistorie, snart et livligt Billede af et Besøg i Vest-Australiens Guldstæder eller paa en Kvægfarm i Queensland. Da er det Handelsgeografen, der taler; men andetsteds undersøger Glacialgeologen Skurestriberne fra Permo-Karbontiden paa Klipperne i Syd-Australien, eller Botanikeren falder i Henrykkelse over Victorias prægtige Skovkløfter med de elegante Træbregner.

Mest er det dog den økonomiske Side af Australiens Udvikling — altsaa Næringsvejene —, som der gøres Rede for, og hvis Afhængighed af de særegnede ydre Kaar (Klima, Plantevækst og Jordbund, inkl. Mineralforekomster) klart belyses. Bogen er derfor i første Linje en Erhvervsgografi.

Kapitelvis gennemgaas Bjærgværksdrift (hovedsagelig Guldminerne), Skovhugst, Faareavl og andet Kreaturhold, Irrigation og Jordbrug (Hvedeavl, Mejeribrug, Sukkerdyrkning og Frugtavl) o. s. v., alt sammen hvad jeg vilde kalde de»primære« Næringsveje, hvoraf Australiens hvide Befolkning lever.

De følgende Kapitler behandler Samfundets mere »sekundære« Næringsveje: Handel, Industri, Trafikmidler. Derved føres man over i Spørgsmaalene om Bebyggelse, Arbejdsforhold og Politik. De interessante tilsyneladende Modsætninger, Arbejderregimente paa socialistisk Grund, men dog med meget stærk Protektionisme og ikke ringe Militarisme, klargøres indgaaende og bringes i Forhold holdtil den særegnede Vej (»a white Australia« med Udelukkelse af de andre Menneskeracer), som den sociale Udvikling gaar i Australien. Særlig disse sidste Spørgsmaal har Forf. øjensynlig behandlet con amore.

Antydningerne af Bogens Indhold vilde ikke være fuldstændige, om der ikke blev gjort opmærksom paa, at Forf. gennem hele Bogen peger paa, hvad Nytte Sverige og Australien gensidig kan have af hinanden (svensk Tømmer, australsk frosset Kød o. s. v.).

Man kunde maaske have ønsket endnu flere Emner behandlede, Emner, som enten slet ikke eller kun i ringe Grad berøres. Jeg savner saaledes adskilligt af mere naturvidenskabelig Art; Australiens mærkelige Dyreverden omtales f. Eks. praktisk set ikke. Men man maa erindre, at saa vilde Bogen blive større; thi at presse mere ind paa dens 264 Sider, end Forf. har gjort, vilde næppe være muligt. Tværtimod, det er forbavsende, saa kondenseret Stoffet er og alligevel saa let læseligt.

Ind i Teksten er der sat en Del Tekstfigurer, mest grafiske Fremstillinger. Foruden dem er der 48 smukt udførte Planscher, hver indeholdende l—4l4 Billeder efter Fotografier. Dette rige Billedstoi bidrager i høj Grad til Bogens tiltalende Udseende.

Enhver Skandinav, der har Lyst til at vide noget om Nutidslivet paa vor Antipode, vil i Prof. Anderssons Bog finde en overkommelig og velskreven Vejledning. r H o^nfM