Geografisk Tidsskrift, Bind 22 (1913 - 1914)

Johs. Schmidt: Report on the Danish oceanographical expeditions 1908—1910 to the Mediterranean and adjacent seas — vol I: Introduction, Hydrography, Deposits of the seabottom. København 1912. (Kvartformat, 269 Sider med Kort og Tavler).

J. P. Jacobsen.

Side 129

Beretningen omhandler to Ekpeditioner med S/S »Thor« i Middelhavet, den første i Maanederne December, Januar og Februar 1908—09, den sidste i Maanederne Juni, Juli, August og September 1910.

Deltagere i Ekspeditionerne var foruden Lederen af disse Dr. phil. Johs. Schmidt i Vintertogtet: Dr. phil. Ove Paulsen, Assistent ved Botanisk Musæum, Dr. med. Lerche, Reservelæge i Marinen og i Sommertogtet: Dr. phil. J. N. Nielsen, Assistent ved meteorologisk Institut, Dr. phil. H. G. Ostenfeld, Inspektør ved Botanisk Musæum, cand. S. Palitzsch, Assistent ved Carlsberg Laboratoriet i København.

Føreren af »Thor« var Kaptajn G. Hansen,
der har været knyttet til »Thor« siden 1904.

Der udførtes paa disse Togter Arbejder efter lignende Metoder som de, der har været anvendt ved Undersøgelserne ved Færøerne og Island, og som almindeligt benyttes ved de Havundersøgelser, der foretages af »The international corperation for the study of the sea.«

I flere Henseender har der paa de to Ekspeditioner frembudt sig Opgaver, hvis Løsning gav Løfte om rigt Udbytte, og det har ved den foreliggende Beretnings første Bind, der behandler de fysiske Forhold i Middelhavet, vist sig, at der er opnaaet Resultater, der maa kaldes betydelige, navnlig set paa Baggrund af det Kendskab, som man tidligere havde til Middelhavets fysiske Forhold.

Side 130

Det foreliggende Bind indeholder alle de hydrografiske Observationer i Tabelform, desuden en Indledning om Togtet af Dr. phil. Johs. Schmidt og følgende Afhandlinger:

J. N. Nielsen: Hydrography of the Mediterranean
and adjacent waters.

H. Bjørn-Andersen: Exact determination of the
chlorine in some samples of seawater f'.om
the Mediterranean.

Sven Palitzsch: Determination of the quantity of
oxygen in Seawater (Methods used).

.7. P. Jacobsen: The amount of oxygen in the water
of the Mediterranean.

Sven Palitzsch: Measurement of the hydrogen in
concentration in seawater.

O. B. Bøggild: The deposits of the sea bottom.

J. N. Nielsen indleder sin Behandling af Middelhavets Hydrografi med en historisk Oversigt over, hvad der tidligere er udrettet Observationsmaterialet før 1870 bestaar i det væsentlige af Temperaturmaalinger, for Størstedelen ufuldkomne, og det er med Glæde, at man ser Forchhammer nævnet som den første, der i 1865 foretog rationelt udførte Saltholdighedsbesternmelser saa vel fra Overfladen som fra Dybet i Middelhavet Aaret 1870 danner et Vendepunkt for de hydrografiske Undersøgelser i Middelhavet. Englænderne Carpenter og Jeffreys (1871) bestemte Temperaturens og Saltholdighedens Variation med Dybden samt undersøgte Strømforholdene i Gibraltarstrædet. Endvidere kan nævnes Wolf og Luksch (1881), Semmola (1879), Magnahis Undersøgelser paa »Washington «-Ekspeditionen (1881), Makaroffs Togt med Vitiaz (1889), Luksch og Wolf og Natterers Undersøgelser paa »Pola«ekspeditionen (1890 1893), I. Y. Buchanans Undersøgelser med Fyrsten af Monaco's Yacht »Alice« 1892, Undersøgelser anstillet fra Monaco med flere Medarbejdere, Thoulet, Nathansohn o. a. Endelig skal nævnes Wolfendens Undersøgelser i Gibraltarstrædel 1909 som nogel af det sidste, men foruden de her nævnte har flere Forskere anstillet hydrografiske Undersøgelser i Middelhavet.

Gennemførte Uridersøgelsestogter i Middelhavet som de fra S/S »Thor« i Vinteren 1908—1909 og Sommeren 1910 findes dog ikke; efter at Materialet fra disse Togter foreligger, har det været muligt ogsaa hos tidligere Forskere at finde nogle af de karakteristiske men overmaade smaa Maxima og Minima i Temperaturens og Saltholdighedens Variation med Dybet. Det er paa Grundlag af saadanne Maxima og Minima, at man er i Stand til at bestemme Havvandets Bevægelse og netop den Omstændighed, at det, som i Undersøgelserne fra »Thors« Ekspeditioner træder klart og uimodsigeligt frem, omtrent er undgaaet lagttagelse ved alle tidligere Undersøgelser, viser dels Materialets og Bearbejdelsens Overlegenhed i Forhold til de tidligere Undersøgelser dels Metodernes større Fuldkommenhed.

I en kort Oversigt over et saa stort Arbejde vil det kun i ringe Grad være muligt at uddrage enkelte Resultater som de væsentlige; det hele bestaar af saa mange væsentlige Enkeltheder. Jeg vil dog nævne, at det ved J. N. Nielsens Arbejde er bevist at:

1) Atlanterhavsvande! trænger ind gennem Gibraltarstrædet og følger den afrikanske Kyst, langs hvilken det kan spores helt hen til Levanten, stadig holdende sig i Overfladen eller umiddelbart under denne.

2) Vandet fra Sortehavet strømmer ud gennem det
ægæiske Hav og det joniske Hav langs Nordkysten.

3) I det ægæiske Hav dannes ved Konvektionsstrømme et homogent Vandlag af betydelig Mægtighed. Fra dette stammer et intermediært Vandlag i hele del øvrige Middelhav i Dybder omkring 300 Meter. Vandbevægelsen i dette Vandlag gaar mod Vest, og ved denne føres forholdsvis varmt og salt Vand gennem Gibraltarstrædet ud i Atlanterhavet.

4) Baade i den østlige og den vestlige Del af Middelhavet findes en cyklouisk Vandbevægelse i Overfladen; i del vestlige Middelhav har ogsaa Vandbevægelsen i det intermediære Lag cyklonisk Karakter.

5) I de forskellige Basiner findes Vandlag mellem det intermediære Vandlag og Bunden, i hvilke der er betydelige Strømninger, som gør, at de bliver saa ensartede i de forskellige Retninger. Fornyelsen af delte Bundvand foregaar ved, at Vandet paa forskellige Steder synker til Bunden ved Vinterafkølingen, saaledes f. Eks. i det liguriske Hav.

6) Vandmængden, som aarlig strømmer ud fra Middelhavet er ca. 56,000 km3 medens den indstrømmende Vandmængde er ca. 59,000 km3. H. Bjørn-Andersen har forelaget Titrerin-

Side 131

ger efter den af Professor S. P. L. Sørensen og ham selv modificerede Volhardtske Metode. Opgaven var al se, i hvilken Grad Saltholdigheden var den sarnme paa forskellige Steder i Bundvandet, og som ovenfor nævnt, fandtes dette meget nær at være Tilfældet.

Sven Palitzsch har udført Iltbestemmelserne
fra Sommertogtet og kritisk gennemgaaet den anvendte

J. P. Jacobsen har behandlet det foreliggende Materiale af Bestemmelser af Iltmængden i Vandet; Indsamlingen af Prøverne foretoges paa Vintertogtet af Kapt. Hansen, medens Titreringerne paa Sommertogtet udførtes om Bord at cand. polyt. Palitzsch. Materialet er vistnok det største, der hidtil har været indsamlet fra et enkelt Havomraade. Hvad der indtil Thors Undersøgelser forelaa af Maalinger af Iltmængden i Middelhavsvandet, var ganske übetydeligt. Det er i den nævnte Afhandling vist at:

1) Iltmængden i Overfladen og i de allerøverste
Lag viser en regelmæssig Variation i Løbet af
24 Timer.

2) Hyppigt optræder Iltovermætningen fra ca. 25
til 50 Meters Dybde.

3) Det intermediære Vandlag, som øst fra strømmer mod Gibraltarstrædet, bliver efterhaanden Bærer af et Iltminimum, da det stadigt er afskaaret fra direkte Fornyelse fra Overfladon.

4) Iltmængden viser karakteristiske Variationer

saavel med Aarstiden som med Lokaliteten.
O. B. Bøggild gør i den sidst nævnte Afhand-

ling Rede for Resultaterne af Undersøgelsen af 30 Bundprøver, der er taget paa forskellige Steder i Middelhavet. Af Resultaterne kan fremhæves, at i Middelhavets Bundmateriale udgør kulsur Kalk omtrent samme Brøkdel for alle Dybder nemlig lidt over Halvdelen. Middelhavet indtager i denne Henseende en Særstilling mellem det nordlige Atlanterhav og de tropiske Have.