Geografisk Tidsskrift, Bind 22 (1913 - 1914)

Kristiania Geografi: med et Tillæg: Kristiania set fra Sporvogn og to Karter af Dr. Hans Reusch. I Kommission hos T. O. Brøgger, Kristiania, B°, 52 S.

Ole Olufsen.

Side 221

Efterhaanden som Storstæderne i de forskellige Lande udvider sig, breder sig over store Arealer, indeslutter i sig en Befolkning, der her eller der tælles i Millioner, nødes Geografen til at behandle saadanne tæt tilpakkede Jordarealer i Monografier



1) Davis og Professor ved Universitetet i Utrecht K. Oestreich har særskilt udgivet »Praktische Übungen in physischer Geographie« hos B. G Teubner i Leipzig 1012.

Side 222

for sig. Der bliver Trang til en ny Art Geografi, memlig Storbyens Geografi. Ved Kongressen i Genf 1908 traadte den bekendte Geograf, Professor Eugen Oberhummer, i Skranken for saadanne Arbejders Fremme, og det kan ikke nægtes, at der her ligger en Virksomhed, som Geografen maa tage sig af. Ligeledes har den bekendte amerikanske Geograf, Professor Davis, slaaet til Lyd herfor i Philadelphiasgeografiske Selskab, og grundig som han er, gaar han meget vidt i sine Fordringer til Angivelsenaf de forskellige Storbyfænomeners Afhængighedaf de lokalgeografiske Forhold.

Livets og dets Afhængighed af de geografiske Forhold er det Geografernes Sag at klare, saavel for Storbyens som for den øvrige Jords Vedkommende. I de store Stæder danner der sig ikke alene et særegent Klima, særegne Mennesketyper etc. forskellige fra det omgivne Lands, og Dannelsen af disse særegne Forhold og Fremtoninger er ikke blot noget, alle Byer har fælles, men de reguleres eller er i deres Fremkomst og Udvikling afhængige af visse lokale geografiske Forhold, der paatrykker dem et særligt Stempel for hver Stads Vedkommende.

Den bekendte norske Geograf, Dr. Hans Reusch, har i ovennævnte Værk søgt at give en Kristiania Geografi, og dette er lykkedes godt for ham. I en sammentrængt Form gives os en Oversigt over Byen i topografisk og orohydrografisk Henseende, dens Historie, Befolkning, Klima, de enkelte Bydele, Sporvognslinjernes Betydning for Udviklingen, og hvorledes og hvorhen Byen muligvis i Fremtiden vil brede sig. I sine Beskrivelser tager Forfatteren overalt Hensyn til de givne geografiske Forhold og viser, hvorledes Udviklingen har været afhængig af disse. Illustrationerne er særdeles gode, og de vedføjede Kort klar^ og tydelige. Der mangler en væsenlig Ting paa de sidstnævnte, nemlig Kurver. Saadanne burde ikke savnes. For Bogens Vedkommende som Geografi betragtet er de vigtigere end de mange Gadenavne.