Geografisk Tidsskrift, Bind 22 (1913 - 1914)

Gervais Lyons: Afghanistan: The Buffer State. Great Britain and Russia in Central Asia. (8VO. VII + 282 Sider + Index. 2 Kort. — Madras:Higginbotham&Co. 1910 London : Luzac & Co.

Barclay Raunkiær.

Side 78

Der er næppe noget Spørgsmaal i international Politik, som indenfor de evropæiske Stormagters Regering omfattes med en mere levende og anspændt Interesse end Spørgsmaalet om, hvor ledes den nærmere Orients politiske Fremtid skal ordnes, uden at den evropæiske Ligevægt forrykkes.Af disse Forholds Ordning afhænger to StormagtersEksistens som saadanne, og ligeledes for de andre Magters Vedkommende er Sagen af den alvorligste Art. Desværre er den Literatur, som behandler disse iøvrigt vanskelig tilgængelige Emner, i Almindelighed saa tendensiøs (f. Eks. den omfangsrigeLiteratur, som betrygger Tysklands økonomiskeFremtid ved Hjælp af det asiatiske Tyrkis naturlige Rigdomskilder), at der gives den, sædvanligvisfra direkte Kritik og Sammenligning afskaarne Læser en ganske fordrejet Fremstilling, og det er derfor saa meget mere prisværdigt, naar der af og til fra kompetent Side fremkommer en Oversigt

Side 79

over Begivenhedernes Udvikling og Sagernes Stilling, en Oversigt, som er knap og korrekt, og som ikke kan fremkalde falske Illusioner. Af denne Art er Capt. Lyons5 Bog om Afghanistan, som iøvrigt omhandleralt andet end netop Afghanistan, og hvori Forfatteren tangerer alle de svævende politiske Spørgsmaal mellem Middelhavet og Kina. Selve Afghanistan er som sagt det, der behandles mindst udførligt, og Afghanistan bør her nærmest opfattes som en vejledende Betegnelse, der dækker over den endeløse Række af militære, politiske og administrativeForhold, der alle peger mod det samme Maal: Indiens Forsvar. Efter en kort Oversigt over Indiens Betydning for England føres man gennem en historisk Fremstilling af krigerske Invasioneri Indien fra Nordvest frem til Bogens Kærne: Ruslands Frem trængen i Centralasien, og gennem de følgende Kapitler behandles de forskelligeForhold, som direkte eller indirekte influerer paa den engelsk-russiske Politik. Fremstillingen er kortfattet og brudstykkeagtig, blottet for politisk Sentimentalitet og Kulturhykleri, og Læseren maa selv lægge til og trække fra og drage sine Slutninger, af hvilke der ved nærmere Eftersyn kan drages flere, end det maaske ved første Øjekastser ud til, Forf. behandler selvfølgelig især central-asiatiskeForhold, men kommer ogsaa i betydeligGrad ind paa persisk Politik (transpersiske Jærnbane), og Bogen danner saaledes et Supplement til Lord Curzon's »Persia and the persian question« og berører endelig adskillige Forhold, som danner Forløberne for den sidste Triumf for Englands geniale Orientpolitik: den engelsk- tyrkiske Overenskomst af Maj 1913.