Geografisk Tidsskrift, Bind 22 (1913 - 1914)

Daniel Bruun: Turistruter paa Island. Foreningen »De danske Atlanterhavsøer«. 8° XXIV f-254 2 Kort. København 1912—1913.

Th. Thoroddsen.

Side 133

Ingen dansk Mand har set saa meget af Island som Kaptajn Daniel Bruun. Paa gjentagne udstrakteRejser i beboede og übeboede Egne har han skaffet sig grundige Kundskaber om den store Øs Topografi, Folkeliv og Næringsveje. Resultatet af sine lagttagelser og Undersøgelser har han nedlagt i flere Skrifter og mange Afhandlinger, som meget har bidraget til at udbrede Kundskaben om Island i vide Krese. Kapt. D. Bruuns Arbejder vedrørendeden islandske Bygningsmaade og Livet paa de islandske Gaarde er grundlæggende, og i alle Kapt. Bruuns Skrifter findes et fortræffeligt Illustrationsmateriale,der for stor Del skyldes hans egen Flid og Tegnetalent; disse Tegninger giver ofte et udmærket Indblik i det islandske Folks ejendommeligeLivsforhold. Kapt. D. Bruun har desuden gjort lange Rejser i det lidet kendte, übeboede indre Højland, som han har beskrevet i flere Artikler i dette Tidskrift, han har opgravet og undersøgt gamle Ruiner og andre Oldtidslevninger, skrevet meget om den islandske Rejsemaade, om de islandskeFjældveje, om den islandske Hest, om den islandskeKvindedragt og meget andet. Man kan af det anførte se, at det næppe var muligt at finde en Forfatter, der bedre egnede sig til at skrive en udførligRejsefører om Island end Kapt. Daniel Bruun, som baade af egen Erfaring kender alle Rejseruter, har gjort 12 Rejser paa Island, og desuden grundighar sat sig ind i den betydelige Literatur. Kapt. D. Bruuns Bog »Turistruter paa Island« er, som man kunde vente, en fortræffelig og mønsterværdig Haandbog, som alle Islandsrejsende vil have baade Nytte og Fornøjelse af at gjøre sig bekendt med,

Side 134

thi intet andet Sted kan de faa et saa indholdsrigt og dog livlig skrevet og let læseligt Overblik over islandske Rejser, over Landets Topografi og Folkelivsammen med historiske Oplysninger, Naturskildringerog Henvisninger til en Mængde Skrifter hvor yderligere Oplysninger kunne faas.

I en Indledning giver Forf. en Oversigt over Islands almindelige Geografi og Historie og omtaler Rejsemaaden og Udrustningen, hermed følger et Kort over Rejseruterne, samt en Liste over almindelig Literatur. Derefter kommer selve Rejseføreren, der falder i Ire Hovedafdelinger: I. Kysten rundt med Damper, 11. Gennem beboede Egne og 111. Gennem det indre uneboede Højland. Det sidste Afsnit er dog ikke udkommet endnu.

Første Afsnit (S. l62) begynder med et kort Overblik over Islands Sydkyst, som den kan ses fra Postdamperne, hvorpaa følger en Beskrivelse af Reykjavik med de Udflugter, man kan gøre derfra til den nærmere Omegn. Derefter fortsættes Rejsen mod Nordvest forbi Snæfellsnes til Bredebugten med Udflugter til naturskønne og historisk kendte Lokaliteter i de nærmeste Egne. Herpaa gaar Rejsen rundt den nordvestlige Halvø til Nordlandet og Østfjordene, alle Havnesteder anløbes og mærkelige Steder i Nærheden beskrives i Skrift og Billeder. Dette Afsnit slutter med en Oversigt over de islandske Fiskerier. Andet Afsnit (S. 63—254) bestaar af 8 Kapitler, der hver behandler en særskilt Rute i denne Rækkefølge: l° Thingvellir, Geysir, Gullfoss, Hekla, 2° Reykjanes Halvøen, 3° Reykjavik til Isafjord paa den nordvestlige Halvø, 4° Reykjavik til Snæfellsnes, 5° Reykjavik til Akureyri over Land, 6 ° Akureyri, Myvatn, Dettifoss, 7° Akureyri til Østlandet, 8° Postvejen fra Reykjavik langs Sydkysten. Paa alle Ruterne omtales de historiske Minder, der knytter sig til de forskellige Steder, og mellem de topografiske Beskrivelser indflettes Skildringer af Befolkningens Næringsveje og Levevis, alt illustreret med en Mængde karakteristiske Billeder. Hvert Kapitel ender med Henvisninger til Literaturen om den paagældende Egn. Bogen er den bedste og mest alsidige Ledetraad for Islandsrejsende, som endnu er udkommet, og giver et saa fuldstændigt og fyldigt Billede af Island og det islandske Folk, som det er muligt paa 254 Sider, den der vil have mere at vide om Enkeltheder, bliver desuden allevegne af den kyndige Fører henvist til de bedste Kilder i Literaturen.