Geografisk Tidsskrift, Bind 61 (1962)

Köln und die Rheinlande. Festschrift zum XXXIII Deutschen Geographentag vom 22. bis 26. Mai in Köln, herausgegeben von Kurt Kayser und Theodor Kraus. Schriftleitung Götz Voppel und Reinhart Zschocke. Franz Steiner Verlag. Wiesbaden 1961. 375 s. m. talrige kort og diagrammer. 18 X 24 cm. DM 38,—.

Viggo Hansen.

Side 155

Den årligt tilbagevendende geografdag i Tyskland har denne gang haft sæde i Köln, og traditionen tro indeholder publikationen en stor række bidrag om Köln og dens omegn. De 22 bidrag falder i tre afsnit, hvoraf det første bl.a. indeholder artikler om Rhein-Westfalens historie og byudviklingmed særlig hensyntagen til Kolnområdets geografiske placering, og om omlandsproblemerne, der er nært knyttet til den tyske Landesplanung.Andet afsnit behandler selve storbyen Köln, og man får her bidrag om byklimaet (temmelig langt) og om byens historiske udvikling helt tilbage fra romertiden. Af særlig interesse er vel nok afsnittene om Köln som trafikalt centrum og industricentrum og om de enkelte kvarterersudvikling, idet der her gives nøje oplysninger om omfanget af ødelæggelserne under 2. verdenskrig og de principper, hvorefter den påfølgendegenopbygning er sket. Det er værd at lægge mærke til, at selv om 80% af citykvarteret (Altstadt) lå fuldstændigt i ruiner ved krigens

Side 156

slutning, og genopbygning næsten syntes et håbløst foretagende, har områdetvist sin levedygtighed som storbyens af historien og byudviklingen betingede naturlige commercielle centrum, og det er næppe et spørgsmål om konservatisme eller pietet, når Altstadt efter en enorm økonomisk indsatsatter har indtaget sin førerstilling som centrum for byens økonomiske liv, men om naturlige, geografiske årsager, hvoraf de samfærdselsgeografiskesynes at have mest vægt. I andre bidrag behandles storbyen Kölns vækst og omklamring af sine nabobyer, og man støder her på det velkendteforhold, at omegnsbyernes selvstændighedstrang vokser proportionaltmed deres af centrurnbyen betingede vækst. Tilsidst følger en række større bidrag til Kölnerbugtens og Rhinlandenes geografi, bl. a. om den unge vulkanisme i Eifel (10-12.000 år gammel), om de yngre Rhinterrasser,og de plantegeografiske regioner langs Nedre Rhin har fået et betydningsfuldtbidrag af Mathias Schwickerat. Endelig sluttes der af med et bidrag af S. Schneider om brunkulsfeltet v. f. Köln, hvortil der knytter sig store, økonomiske interesser, ikke blot af industrielle grunde, men også fordi brunkulsgravningen berører vigtige interesser såvel af landbrugsrnæssigart som med hensyn til storbyens udvikling fremover.