Geografisk Tidsskrift, Bind 60 (1961)

Halfdan Hendriksen 12. november 1881 — 22. oktober 1961.

Niels Nielsen.

Halfdan Hendriksen var i mange henseender et rigt udrustet menneske. Han var statelig af skikkelse, stærk og udholdende, udstyret med en stor arbejdsevne, en fremtræden, der umiddelbart indgød tillid, og en vilje til at gøre, hvad han anså for pligt og ret. Han var en meget omhyggelig mand, der med præcision og flid satte sig ind i de yderst forskelligartede problemer, der i årenes løb blev lagt frem til hans afgørelse eller medbestemmelse.

I mange tilfælde vil mænd af denne støbning følge en bestemt, vel
afgrænset linie i deres gerning og deres interesser, men for Halfdan
Hendriksen blev livsbanen usædvanlig varieret og mangesporet.

Han blev uddannet i datidens førende rederier og blev i en alder af 25 år leder af Det Forenede Dampskibsselskabs Islands-Færø afdeling, men gik derefter over i handels- og industrivirksomhed, hvor han tidligt placerede sig som en af dansk erhvervslivs fremtrædende skikkelser. Fra sin tidlige ungdom var Halfdan Hendriksen stærkt politisk interesseret, og i 1924 blev han indvalgt i Folketinget. Gennem 33 år var han medlem af den konservative rigsdagsgruppe og varetog en lang række store politiske og administrative opgaver, blandt hvilke man navnlig husker hans berømmelige gerning som handelsminister i årene 194045. Derefter blev han knyttet til Carlsberg-Bryggerierne i årene 194653 som administrerende di-

rektør og senere som Carlsbergfondets rådgiver i bryggerianliggender.

I 1947 blev Halfdan Hendriksen medlem af bestyrelsen for Det Kongelige Danske Geografiske Selskab. Også denne opgave løste han med stor samvittighedsfuldhed og interesse. Han svigtede meget sjældent ved bestyrelses- og rådsmøder og var ligeledes en trofast deltager i selskabets medlemsmøder og i de påfølgende diskussioner og forhandlinger.

I den begivenhedsrige periode under og efter anden verdenskrig ydede Halfdan Hendriksen Geografisk Selskab meget store tjenester, bl. a. under stabiliseringen af selskabets økonomi og under de forhandlinger, som førte til etableringen af det nære samarbejde med Universitetets Geografiske Institut. Derved føjes hans navn naturligt og med rette ind i den række af storsindede og kulturelt interesserede mænd fra erhvervslivet, der med klogskab, offervilje og trofasthed har bidraget til at opretholde selskabet også — og måske især —- når vanskelighederne meldte sig.

Halfdan Hendriksen vil blive husket som een af vort selskabs
gode og uegennyttige mænd.