Geografisk Tidsskrift, Bind 60 (1961)

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab 1742—1942. Samlinger til selskabets historie IV, udarbejdet af Asger Lomholt. Ejnar Munksgaard. København 1961. 199 sider, 20 X 25 cm, talrige illustrationer og bilag.

Niels Nielsen.

Side 106

Det nu foreliggende afsluttende bind af Samlinger til Videnskabernes Selskabs Historie behandler i modsætning til de tre foregående bind kun et enkelt af Selskabets foretagender, nemlig den landmåling og kortlægning af Danmark, der i årene 1761 til 1843 foregik, og som bl. a. resulterede i fremstillingen af de berømte 24 kobberstukne kortblade over Kongeriget Danmark og Hertugdømmet Slesvig. Løsningen af denne store opgave mødte svære og mangeartede vanskeligheder, og under gennemlæsningen af værket undres man nu og da over, at det virkelig er lykkedes at overvinde disse. Foruden de videnskabelige og tekniske problemer, der var knyttet til opmålingen, udtegningen, stikningen og trykningen af kortene, stod man overfor hindringer af financiel og politisk art, som adskillige gange truede arbejdets videreførelse. Man behøver blot at nævne begivenheder som Københavns brand 1795, bombardementet 1807 og statsbankerotten. Det tjener Videnskabernes Selskab til stor hæder, at man holdt fast og gennemførte opgaven.

Videnskabernes Selskabs kort kan med rette betegnes som Danmarks vigtigste topografiske dokument før 1850, og i ca. et århundrede var det simpelthen kortet over Danmark. Endnu i vor tid finder det anvendelse såvel i videnskabeligt arbejde som i undervisning og uddannelse. Litteraturen om dette kortværk er ret omfattende, bl. a. kan henvises til Molbechs »Videnskabernes Selskabs Historie« fra 1842, men først i de senere år har man fået fuld klarhed over dets videnskabelige, tekniske og organisatoriske grundlag, nemlig gennem N. E. Nørlunds storværk »Danmarks Kortlægning«, hvor man i bind I, 1942 finder en kort, rnen meget indholdsrig redegørelse, hvortil nu kan føjes den omfattende og fyldige fremlæggelse og vurdering af hele arkivmaterialet i det her omtalte IV. bind af »Samlinger til Videnskabernes Selskabs Historie«. Det må endvidere i denne sammenhæng nævnes, at det for den fremtidige brug af værket er af betydning, at Geodætisk Institut i 1956 foranstaltede en ny udgivelse af samtlige kortblade.

Arkivar Asger Lomholt har løst den meget vanskelige opgave at give en detailleret fremstilling af alle væsentlige led i det store kortlægningsarbejde med overlegen dygtighed, og for enhver mere videnskabelig betonet anvendelse af kortene vil hans arbejde i fremtiden være et uundværligt

Side 107

Carlsbergfondet har bekostet udgivelsen af alle fire bind af »Samlinger
til Videnskabernes Selskabs Historie«, og Bianco Lunos bogtrykkeri
har æren for den bogtekniske udførelse.