Geografisk Tidsskrift, Bind 60 (1961)

Oceanographic Atlas of the Polar Seas. Part 11. Arctic. Hydrographie Office Pub. No. 705. 1958. 32x40 cm. 150 sider. I. C. Weilbach & Co. A/S. 5 $.

Børge Fristrup.

Side 116

Forrige år udkom første bind af ovenstående publikation omfattende Antarktis, nu er atlasset over de polare områder også udkommet. Der er få områder, hvor det geografiske kortbillede gennem de senere år har skiftet så stærkt udseende som netop for polbassinet. For en halv snes år siden betragtede man polbassinet som relativt ensformigt. Observationer og hydrografiske målinger fra en lang række stationer taget dels fra flyvemaskiner,som er landet på isflagerne i sommertiden og dels fra de drivendeisøer, og fra atomdrevne undervandsbåde har vist, at bassinet i virkeligheden er delt op af en række undersøiske rygge eller bjergkæder

Side 117

som Lomonosov kæden, Marvin ryggen og Mindeleyev ryggen m. v. Selv om ikke alle de sidste opdagelser har nået at komme med (redaktionen af værket er afsluttet i begyndelsen af 1957), så rummer det bathymetriske kort overordentlig megen ny viden, som ikke tidligere har været tilgængelig.Hertil kommer så en lang række kort over tidevandsforhold, isforhold,havvandets saltholdighed, den marine geologi og forskellige havpattedyrsforekomst og vandringsveje m. v.

Observationerne fra de drivende isøer har man kun delvis nået at få med i kortene, hvorfor en del af kortene næsten kun rummer data fra farvandene omkring Grønland og over til Novaja Zemlja. En bibliografisk liste på 124 numre, væsentlig nyere russisk og amerikansk litteratur, udgør et nyttigt supplement.

For et så omfattende samleværk, vil det naturligvis altid være vanskeligt at afgøre, hvor der er data nok til at tegne kortene, og hvor man ikke kan gøre det. Gennemgående synes valget af signaturer og kurver at være gjort med stor dygtighed og med en meget nøgtern vurdering af forholdene. Der er derfor også yderst få fejl i kortene. Ofte angiver et lille bikort i hjørnet af det store kort, hvor pålidelige oplysningerne er i de forskellige områder på kortet.

En række specialkort angiver den gennemsnitlige issituation hver måned, og for sommertiden endda for kun 14 dage ad gangen. Kortene er uden tvivl de bedste iskort, som endnu er publiceret, og de er meget detaillerede, rummende bl. a. resultaterne af de amerikanske isrekognosceringsflyvninger m. v. I en række kort sammenlignes isforholdene i 1955 med forholdene i 1956. Til korrektion for en eventuel senere udgave kan dog nævnes, at i oversigtskortene for isforholdene er de nordgrønlandske fjorde alle opgivet som totalt isdækkede hele året; dette er ikke rigtigt, tværtimod er flere af dem helt åbne og isfrie i august.

Det må håbes, at værket vil komme igen i en ny udgave, når materialet
fra det internationale geofysiske år og de senere års undersøgelser er
bearbejdet; det er et værdifuldt atlas.