Geografisk Tidsskrift, Bind 59 (1960)

The Times Atlas of the World. Vol. I—V. Edited by John Bartholomew. The Times Publishing Co. Ltd., London, 1955—1960. 32x50 cm.

Niels Nielsen.

Side 292

Den nye udgave af det berømte Times Atlas, der første gang udkom i 1899, og hvis udgave fra 1922 har spillet og stadig spiller en betydelig rolle som topografisk atlas, er inddelt i 5 bind, indeholdende ialt 122 kort og 255 sider na-vnelister med ialt ca. 200.000 navne.

Man har lagt et enormt arbejde i redaktionen og udførelsen af denne nye udgave, der på mange måder repræsenterer en nydannelse inden for britisk kartografi. Man har i videst muligt omfang søgt kontrol og lokalt medarbejde fra institutter og videnskabsmænd fra hele Jorden, og resultatet er blevet et vel ajourført og fuldt moderne atlas, der vil få stor anvendelse, dels som håndbog og dels som grundlag for mindre atlasværker til en række forskellige formål.

Med særlig opmærksomhed studerer man kortene over Sovjet-Unionens område, fordi korttegningen her, navnlig efter krigen, har gjort så store fremskridt, at de ældre fremstillinger ikke længere er brugbare. Man får et indtryk af de vældige befolknings- og erhvervs-forskydninger i dette område, specielt i Ukraine og i de stater, der omfattes af regionen Turan. Men næsten overalt i verden sporer man den vækst i vor topografiske detailkundskab, der er en følge af de tekniske fremskridt og af behovet for detailleret, topografisk viden.

Kortene er meget smukt udført; farverne er behagelige og så forskellige,
at relieffet kommer godt frem; dette gælder også ocean-kortene,

Side 293

blandt hvilke f. eks. kortene over Det Indiske Ocean og over Stillehavet
er vel udført og stærkt virkende.

Hovedopgaven er klart fastholdt, nemlig at give et navneatlas med så meget af terræn, trafik og bebyggelse, som det er teknisk gørligt. Almene oversigtskort til fysisk og human geografi findes kun i beskedent omfang, og antallet af specialkort er ligeledes begrænset. Der er udført et meget stort og krævende arbejde ved udvælgelsen af navnene.

Man må lykønske den store gruppe af mænd, navnlig i Skotland og England, som står bag dette kæmpearbejde, og der er grund til også at udtale en tak til alle de institutioner over hele Jorden, der har bidraget til, at Times Atlas har fået en helt ny skikkelse, et stort, nyt stof og en vel gennemarbejdet gennemgang af krigens og efterkrigstidens kortlægningsarbejder, der har øget vor kundskab om verdenstopografien i et omfang, som aldrig før er set. Nieis Nielsen.