Geografisk Tidsskrift, Bind 59 (1960)

Ny Wenschow-vægkort: 1. Vorderasien-Arabien 1:3.000.000, 163x173 cm. DM 78.00.

Axel Schou.

Side 299

2. Physische Erdkarte 1:15.000.000, 160x250 cm, med højde- og dybdeaftrapningsfarver og topografiske symboler samt navnestof, DM 98,00. 3. Samme kort som rent reliefkort uden højde- og dybdeaftrapningsfarver, DM 78,00.

Reliefvirkning på vægkort kan opnås på en række forskellige måder. De traditionelle højdeaftrapningsfarver giver i sig selv en relieffornemmelse, idet farver med rødkomponent, som anvendes til højdeområder, af synsfysiologiske grunde virker som værende nærmere beskueren, medens de mørkeblå nuancer, der anvendes til de største havdybder af lignende årsager virker mere fjerntliggende. Almindeligvis kombineres denne reliefvirkning med en skyggetegning, der kan udføres som skravering eller i crayon-maner. Disse skraveringer kan udføres eksakt f. eks. efter det Lehmannske bakkestregsystem, men vil almindeligvis blive udført mere frit under hensyntagen til den fremhæven af visse reliefelementers

Side 300

karakter: alpine bjerge, gamle bjergformer, enkeltvulkaner m. m., som
er nødvendige af pædagogiske grunde.

Wenschow-kortene repræsenterer en ny teknik på dette område, idet den skyggetegning, der skal fremkalde reliefillusionen, fremkommer rent teknisk ved rasterfotografering af en reliefmodel af området, der belyses med den traditionelt anerkendte nordvestlige skråbelysning. Den således fremstillede rasterplade kan trykkes oven i en serie højdeaftrapningsfarver eller, som det er tilfældet i det sidstnævnte af ovenstående kort, oven i en ensartet landtone. For havbundens vedkommende er rasterpladen trykt med en letblå farve.

Den opnåede illusion er ofte forbløffende god. Man får et umiddelbart indtryk af at stå over for en flade med virkeligt relief. Skyggetegningens nøjagtighed afhænger selvfølgelig af det fotograferede reliefgrundlags enkeltheder, jo større målestok der anvendes, desto nærmere kan man komme det virkelige relief. For verdenskortenes vedkommende er det kurvebillede, hvorefter reliefmodellen er fremstillet, så forenklet, at det resulterende overfladebillede også må blive det. Her er tale om bevidst forenkling, og spørgsmålet er, om denne ikke lige så godt eller måske bedre lader sig udføre tegnemæssigt.

Det rene reliefkort har sine store fordele. Når Wenschow-relieffet kombineres med højdeaftrapningsfarver, kan det for havområders vedkommende være vanskeligt at skelne meget dybe områder fra skrånende bassinkanter med stærk skyggevirkning.

Når den mørkegrønne farve i signaturforklaringen har betegnelsen »depression«, og den lysere grønne betegnes 0-200 m, kan det fremkalde misforståelse, idet kun de dele af de mørkegrønne områder, der tillige har et rasterpåtryk af særlig karakter, der iøvrigt let forveksles med symbol for sandørken, betegner områder med niveau under havets overflade.

Wenschow-kortenes styrke er den gode reliefvirkning. I denne henseende
er de en interessant nyskabelse på vægkort- og atlasmarkedet.