Geografisk Tidsskrift, Bind 59 (1960)

Radim Kettner: Allgemeine Geologie I, II og III. Deutscher Verlag der Wissenschaften. Berlin 1958 og 1959. (Oversat fra tjekkisk). 17 X 231/2 cm DM 39,60, DM 36,— og DM 38,80.

Kaj Hansen.

Disse bind er de første af professor Kettner i Prags lærebog i geologi på ialt 4 bind. Bind I (412 sider, 328 fig.) har undertitlen »Der Bau der Erdkruste« og omfatter jordens geofysiske forhold og opbygning samt de tektoniske og vulkanske processer og endelig et kapitel om de efterhånden mange teorier om jordens tilblivelse og årsagen til bjergkædefoldningerne.

Bind II (368 sider, 267 fig.) har undertitlen »Zusammensetzung der
Erdkruste, Entstehung der Gesteine und Lagerstätten« og omfatter petrografien
og jordbundslæren.

Bind 111 (460 sider, 319 fig.) har undertitlen »Die äusseren geologischen Kräfte, die Erdoberfläche und die geologische Tätigkeit des Wassers« og omhandler ferskvandets og havets geologi og geografi. Her bør særlig fremhæves afsnittet om det underjordiske vands virksomhed og karstfænomenerne, men ellers gælder det her som i de øvrige bind, at kilderne til fremstillingen er lovlig gamle. Litteraturlisterne indeholder meget få værker yngre end 1930, med undtagelse af nogle russiske og tjekkiske forfattere.

Behandlingen af stoffet svarer i det store og hele til, hvad der er almindeligt i de gængse tyske lærebøger, og der gøres meget ud af at gennemgå udviklingen af forskellige teorier helt fra begyndelsen af det attende rhundrede. Flere af afsnittene får derved et noget forældet præg. Dette gælder først og fremmest behandlingen af sedimenterne. I Bind 11, side 90 hedder det således, at arkosernes feldspat kaoliniseres af nedsivende mosevand. Dette er en teori, der i sin tid opstilledes af Stremme, men allerede så langt tilbage som i 1926 viste Harrassowitsch, at dette holder ikke stik. Også afsnittet om kaustobioliterne (tørv, kul etc.) samt søernes sedimenter og tilgroning trænger til en grundig revision. Det samme gælder afsnittet om jordbundstyperne.

Det bedste ved værket er dets mange fortrinlige illustrationer, både
tegninger og fotografier. Kaj Hansen.