Geografisk Tidsskrift, Bind 58 (1959)

Julian H. Steward & Louis C. Faron: Native Peoples of South America. McGraw-Hill Publishing Company, New York, Toronto, London 1959. 16 X 24 cm. 481 s. Mange illustrationer, kortskitser i teksten. 66 sh.

C. G. Feilberg.

En typisk håndbog, som forlaget McGraw-Hill byder dem: skrevet i et letfatteligt sprog, veldisponeret og omfattende et stort emne. Den giver en god oversigt over Sydamerikas indianske kulturer for den, der første gang skal sætte sig ind i deres egenart og udvikling.

Den ene af forfatterne Julian H. Steward, research professor i etnografi ved University of Illinois, er en af vor tids fornemste kendere af Sydamerikas indianske kulturer, idet han er udgiver af de foreliggende seks bind af den »Handbook of Southamerican Indians«, som Bureau of American Ethnology (Smithsonian Institution) har sat i værk. Louis C. Faron er research associate i etnografi ved det samme universitet. Han har bl. a. opholdt sig 14 måneder blandt Araucanerne i det sydlige Chile, og kapitlet om dette område er baseret på hans undersøgelser.

Forfatterne tilhører ikke ensidigt nogen etnografisk skole, men søger at gennemføre både etnografiske, historiske, sociologiske og kulturgeografiske synspunkter. Arkæologien tages til hjælp, hvor det er nødvendigt, og der gives i et af de indledende kapitler en nøgtern redegørelse for, hvad vi kan formode om kulturforbindelser tværs over Stillehavet før Columbus' tid.

Forfatterne søger da at opfatte indianerkulturerne i hele deres fylde på baggrund af det naturgeografiske milieu. Sammenspillet mellem materielle, økonomiske, sociale, religiøse og politiske elementer i kulturerne udredes, så vidt det lader sig gøre, og det hele bringes i historisk perspektiv. Det er typisk, at det ikke blot er forsøgt at tegne et kort over befolkningstætheden i det før-columbiske Sydamerika, men der er også fremstillet et kort over udbredelsen af sociale enheder af forskellig størrelse. Som man kunne vente, findes de største enheder inden for højkulturerne i Åndes.

Efter den almindelige omtale af de sydamerikanske indianerkulturers opbygning gennemgås i mange kapitler kulturerne i de enkelte områder: De højtstående stater med kunstvanding i de centrale dele af ndeskæden, indbyrdes krigende høvdingesamfund i den nordlige del af Sydamerikas Åndes og i Central-Amerika, høvdingesamfund af forskellig karakter i Venezuela, det caraibiske område og Bolivia, agerbrugslandsbyer i det tropiske lavland, agerbrugere og hyrder i det sydlige Åndes, omvandrende jægere og samlere.

Europæernes indflydelse på indianersamfundene efter den spanske og
portugisiske erobring berøres gang på gang, og i et afsluttende kapitel
gives en samlet omtale af spørgsmålet.