Geografisk Tidsskrift, Bind 58 (1959)

Færøerne III. Udgivet af Dansk-Færøsk Samfund med støtte af Dansk- Færøsk Kulturfond. I kommission hos Det Danske Forlag. København 1958. 20X30 cm. 720 s. Med nytegnet kort i 1:200000 (med færøsk tekst). Hft. kr. 97,—, vlskb. kr. 137,-.

Aa. H. Kampp.

Side 215

Carlo Andersen: Færøerne i farver. Fotos: Leo Hansen. E. Wangels Forlag.
København 1958. 22X30 cm. 115 s. Pris kr. 95,—.

Førstnævnte værk er fremstillet i 2 udgaver, en dansk og en færøsk.
Den færøske blev udsolgt allerede i trykkeåret.

Selv færinger vil i dette værk læse adskilligt nyt, og den, der ikke
har besøgt øerne den sidste halve snes år, må forbavses ved at erfare
den kolossale udvikling, der på mange områder er foregået.

I sit anlæg er værket bredt og omfattende og giver plads for en udførlig skildring af Færøernes natur og kultur. Redaktionen har samlet en stab på 28 medarbejdere, deraf 19 færinger, hver for sig repræsenterende sagkundskaben inden for sit emne. Nogle afsnit er facts-mættede, andre mere journalistisk prægede. Her skal kun omtales de afsnit, der er af særlig geografisk interesse:

Første afsnit er A. Noe-Nygaard og J. Rasmussen: Geologi, hvori særligbeskrives
opbygning og petrografi, medens der er ofret mindre end
2 sider på landskabets udformning. A. Kiilerich skriver om klimaet, med

Side 216

klimatabeller for Torshavn, Klakksvik, Hvalbøur, Hoyvik og Mikines fyr. Vegetationen beskrives af R. Rasmussen, dyrelivet af R. Spårck, F. Salomonsenog Å. Vedel Toning, strømforhold af H. Sundstein. Om fortids og nutids erhvervsliv skriver S. Pedersen, S. Dahl, E. Milens, H. J. Jacobsen og J. K. Joensen. Bibliografien, der omfatter over 550 numre, er vist den største hidtil eksisterende, omend den langtfra er fuldstændig.

Torshavn mangler stadig sin bygeografiske beskrivelse; afsnittet Torshavn i dette værk er en poetisk skildring ved forf. William Heinesen. Storhvalfangsten omtales overhovedet ikke; redaktionen har måske forudset dens ophør i 1959? Den har dog været drevet i århundreder. Heller ikke minedriften omtales, og der fortælles ikke meget om, hvilke fiskeprodukter, der sælges til hvilke lande.

Men man kommer ikke uden om, at dette er værket om Færøerne.
Det andet værk er uden diskussion den smukkeste eksisterende bog

om Færøerne. Den indeholder 78 billeder; de fleste ligger fototeknisk i topklassen; heraf er 16 helsides farvebilleder og 15 helsides i sort og hvidt. Men det færøske landskab er ikke forvænt med den solskinsstemning, som farvebillederne med en enkelt undtagelse har foreviget, og billedudvalget synes i det hele foretaget fortrinsvis ud fra et kunstnerisk

Teksten har form som en rejserapport og danner ikke en enhed med illustrationsmaterialet. Livet på øerne er skildret med sympati og forståelse, men for den, der er nogenlunde velbevandret i færøbeskrivelser, er der intet nyt at hente.

Der er engelsk resumé, og billedteksterne er på dansk, engelsk og
færøsk.