Geografisk Tidsskrift, Bind 58 (1959)

A. Austin Miller and M. Parry: Everyday Meteorology. Hutchinson, London. 1958. 270 s. 15 X 23 cm. Pris 30 sh.

Kr. M. Jensen.

Side 200

I indledningen til bogen angives dens formål at være: et forsøg på at lære læseren at bruge vejrkortene eller i det mindste at få forståelse af, hvordan fagmanden bruger dem. Bogens karakter må som følge heraf være populær, men med den letlæselige form indgives der læseren næsten übemærket et omfattende stof til forståelse af vejrudviklingen og vejrliget.

Det første afsnit giver korte oplysninger om indretningen af mindre meteorologiske stationer og teknikken i forbindelse med indsamlingen af det meteorologiske stof. Hovedafsnittet behandler luftmasserne, deres egenskaber og inddeling i hovedtyper, samt frontregionerne på overgangen mellem de vekslende luftmasser. I et senere afsnit anvendes denne opdeling af vejret i forskellige typer til en beskrivelse af, hvad forfatterne kalder »World weather types«. Det omfatter vejret i de ækvatoriale egne, på passateksponerede kyster og øer, i savanneregionerne, i monsunområder, i det mediterrane område m. fl. I dette afsnit sporer man Austin Millers tidligere forsøg på at bruge luftmasserne som inddelingsgrundlag inden for klimatologien. Derigennem skulle man få en ret sigende opdeling af Jordens overflade i klimatiske regioner - såvidt opgaven overhovedet er mulig.

De sidste kapitler er helliget beskrivelsen af lokale forholds betydningfor

Side 201

ningforvejret og forskellige måder, hvorpå vejret griber direkte og stærkt ind i menneskelivet (storme, heftige regnskyl, tørke, pludselig frost, det særlige britiske problem med »smog« 0.5.v.). Det synes at være lykkedes at popularisere store dele af den nuværende viden inden for meteorologien, og der er her et let tilgængeligt stof for den meteorologisk interesserede geograf.