Geografisk Tidsskrift, Bind 58 (1959)

V. Nordmann: Kortbladet Fredericia. A. Kvartære aflejringer. Danmarks Geologiske Undersøgelse. 1. Række. Nr. 22-A. 125 s. København 1958.

Niels Nielsen.

Efter mangeårige og grundige studier har dr. V. Nordmann nu fået samlet sit omfattende erfarings-materiale fra egnene omkring Vejle Fjord og Kolding Fjord samt det nordvestlige hjørne af Fyn og har givet os en koncentreret og indholdsrig beskrivelse af regionen samt en tolkning af landskabets tilblivelse.

Området rummer en lang række vanskelige spørgsmål, som delvis er behandlet andetsteds af andre forfattere og i visse tilfælde af dr. Nordmann selv. Blandt de nyere bidrag kan nævnes V. Milthers' og Kjeld Milthers' undersøgelser, Knud Jessens arbejder over den post-glaciale udvikling og Victor Madsens og Nordmanns undersøgelser af Røjle Klint.

De mange detailoplysninger vil utvivlsomt finde rig anvendelse ved
ekskursioner og ved undervisning, og en del af de behandlede lokaliteter
vil sikkert komme til at stå som type-områder i glacial-morfologien.

Behandlingen af dalstrøgene Kolding-dalen, Elbo-dalen og Vejle-dalene giver et vigtigt bidrag til kundskaben om landskabsudviklingen i denne del af landet, og det er nu muligt ved sammenholdelse af Kårders undersøgelse af Gudenå-området, V. Milthers' beskrivelse af Bække-bladet og Axel Jessens beskrivelser af kortbladene: Skamlingsbanken, Haderslev og Sønderborg, at opnå en fuldstændig oversigt over udviklingen af isrecessionen i Østjylland. Dette er et meget vigtigt resultat, fordi det pågældende område er et af de bedst undersøgte i verden, og erfaringerne herfra spiller en stor rolle, overalt hvor man beskæftiger sig med tydningen af perifere glaciale landskabsformer.

Når dertil føjes V. Milthers' undersøgelser i det centrale Fyn, som bl. a. er offentliggjort i beskrivelsen af Vissenbjerg-bladet, har man her fået et ret enestående materiale. Man har derfor fra mange sider med store forventninger imødeset offentliggørelsen af Nordmanns undersøgelser på Fredericia-bladet, fordi dette område var det sidste i rækken, det eneste, som savnedes, og i visse henseender et nøgleområde, hvis tolkning på mange måder greb ind i helheden. Der er derfor grund til at ønske dansk geologi til lykke med udsendelsen af dette værk.