Geografisk Tidsskrift, Bind 58 (1959)

Friedrich Müller & Otto Fischer: Das Wasserwesen an der Schleswig-Holsteinischen Nordseeküste. Dritter Teil: Das Festland. Im Auftrage des Ministers für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten des Landes Schleswig-Holstein. Berlin 1955. 19X27 cm.

Niels Nielsen.

Side 218

I 1917 begyndte udgivelsen af en række værker med fællestitlen: »Das Wasserwesen an der Schleswig-Holsteinischen Nordseeküste«, idet professor Fr. Müller efter livslange studier opnåede offentliggørelsen af 1. bind, omfattende Halligerne, af et kæmpeværk, hvortil han havde indsamlet et meget stort materiale.

Efter Fr. Mullers død blev dette fortsat og gennemført af dr. Otto Fischer, og værket bærer med rette under hovedtitlen begge forfatteres navne. Det er dog klart, at langt det største forfattermæssige arbejde er udført af Otto Fischer.

I årene 1938-39 udkom således 7 bind om øerne i området, og endelig
er værket nu i årene 1955-1958 afsluttet med 7 bind, der omhandler fastlandskysten.

Det i flere henseender enestående værk er kun muliggjort derved, at to mænd har ofret størstedelen af deres liv på med omhu og troskab at indsamle, registrere og sammenstille et uhyre stof, og dertil kommer, at både Müller og Fischer havde indgående kendskab til områdets topografi.

Man får et begreb om omfanget ved at erfare følgende om indholdet af
værkets tredie del:


DIVL2647

Den pågældende region er en af de ejendommeligste geografiske regioner i Europa, fordi landskabet gennem ca. et årtusind er blevet præget af menneskenes kamp for at erobre livsmuligheder langs tidevands-kysterne ved landvinding og ved beskyttelse mod stormfloder. Bygning af verfer og diger, sluser, afvandingskanaler, havne og boliger har mødt meget store vanskeligheder på grund af naturforholdenes meget specielle karakter. Tilpasningen til træfattigdom og manglen på sten er et andet karakteristisk træk; sejladsen, fiskeriet, kvægavlen, fåreavlen og den senere kombination med kornavl er vigtige træk i den erhvervsmæssige udvikling.

Også i national henseende er området interessant. Det er et indvandrings-område,hvor
Friserne kom til at spille en stor rolle som bærere

Side 219

af en særlig marsk-kultur, og hvor man tillige har andre sydlige indflydelseri
sammenhæng med den intensive middelalderlige søtrafik i den
sydlige Nordsø.

Det er ganske udelukket i en kort omtale som denne at give en blot nogenlunde indgående vurdering af et sådant værk. Kun så meget skal anføres, at det til grund liggende forskningsarbejde hovedsagelig ligger i tilvejebringelsen af oplysninger vedrørende landvindingens og kystbeskyttelsens historiske udvikling på grundlag af den trykte litteratur, arkiv-materialet og kortene.

Det er naturligvis ikke let at orientere sig i et sådant kæmpeværk, men
den regionale ordning af stoffet medfører dog en disposition, som gør
det muligt for brugerne relativt let at komme frem til det, de søger.

Det kan ikke stærkt nok fremhæves, at der her er skabt et kulturværk
af bemærkelsesværdig karakter, og det er ganske klart, at det for enhver,
der arbejder med kystproblemer, er en uundværlig håndbog.