Geografisk Tidsskrift, Bind 58 (1959)

Nafis Ahmad: An economic geography of East Pakistan. Oxford University Press. London 1958. 361 s. 20 X 25 cm. Pris 50 sh.

Kr. M. Jensen.

Side 208

Man kan næppe tænke sig et bedre område til en geografisk behandling end Østpakistan, selv om landet ved første øjekast kan synes temmelig ensartet. Der er her samlet et væld af udpræget geografiske problemstillinger - af såvel fysisk- som kulturgeografisk art. I dag er landets økonomi udelukkende baseret på landbruget, og med den ringe brug af gødningsstoffer er produktionen helt afhængig af naturforholdene.

Side 209

Bogen behandler mange af disse problemer og deres årsagsforhold. I indledningen kommer forfatteren ind på alle de vanskeligheder, der knytter sig til flodlejernes ændringer. Mod vest og nord mindskes vandføringen i floderne, og der sker en gradvis forskydning af de større lejer mod øst, hvilket forårsager ændrede dyrkningsmuligheder og store folkeflytninger. De mest interessante afsnit behandler erhvervslivets skiftende struktur fra en balancerende landbrugsøkonomi i harmonisk samarbejde med en betydelig hjemmeindustri (tekstil) indtil begyndelsen ar 19. årh., denne harmonis nedbrydning på grund af maskinprodukternes udkonkurreren af håndarbejderne og endelig Østpakistans gradvise overgang til udelukkende at blive et råstofproducerende land. Det var store omvæltninger, der dengang fandt sted i Østpakistan, og der blev forsøgt med mange kulturer, sukkerrør, bomuld, indigo m. fl., inden juten i midten af det 19. årh. slog igennem og sammen med teen kom til at udgøre Østpakistans vigtigste eksportvare i vore dage. Inden for industrien er der foregået lign. ændringer, idet de tidl. bomuldsvæverier 1825-50 erstattedes af juteindustri, der imidlertid bukkede under for storindustrien i Calcutta og derpå lå stille, indtil den genoplivedes efter delingen af Indien i 1947. I mange tilfælde viser det sig, at misvækstår har været afgørende for opgivelsen af en industri eller for dyrkningen af en bestemt afgrøde, idet al disponibel kraft måtte sættes ind på fødevareproduktionen, især dyrkning af ris. Også i vore dage med den stærkt stigende befolkning er der en skarp konkurrence mellem dyrkningen af ris og jute, og de faldende priser på jute sammen med den stigende efterspørgsel efter ris har givet sidstnævnte en præferencestilling.

Alle aktuelle erhvervsmæssige og befolkningsmæssige forhold er således genstand for en detailleret behandling, og disse afsnit viser på typisk måde et underudviklet områdes vanskeligheder ved at klare sig i den moderne verden. Af og til besværliggøres læsningen af den udstrakte brug af indiske udtryk for afgrøder, marker, mål 0.5.v., og på de mange kort over afgrødernes udbredelse viser det sig, at lige store prikker repræsenterer højst forskellige arealer (fra 100 til 5000 acres fra det ene kort til det andet) med det resultat, at afgrøderne synes at være ret jævnt fordelt over landet; men det er mindre vigtige ting ved et nærmere studium, og der er som tidligere nævnt meget geografisk stof at hente i denne bog.