Geografisk Tidsskrift, Bind 57 (1958)

L'Europe du Nord el du Nord-Ouest. Tome premier. A. Guilcher et J. Beaujeu-Garnier: Généralités Physiques et Humaines. Presses Universitaires de France. Paris 1958. 19 X 24 cm. 258 sider. 39 fig., 2 tavler.

Axel Schou.

Side 151

I serien ORBIS udkommer under redaktion af Georges Chabot en trebinds regional behandling af Nord- og Nordvesteuropa. Første bind omhandler den almindelige geografi, idet professor Guilcher, Sorbonne, tager sig af naturgeografien, medens det befolkningsgeografiskestof behandles af professor i Lille, Jacqueline Beaujeu- Garnier. I indledningen citerer Chabot den skotske geograf Mc. Kinder, der for et halvt århundrede siden fremmanede det syn, der ville møde den, som ved vintertid befandt sig så højt oppe i atmosfærenover Nordpolen, at hele den is- og snedækkede polkalot kunne

Side 152

overskues. Man ville da mellem Grønland og Europa observere en mørk, ikke snepræget, sektor skydende sig som en tempereret bugt ind i al hvidheden, så langt mod nord som til 73°. Det er denne region,der er bogens emne — et område, der får særpræg ved de relativtvarme luftmasser og havstrømme, der her, på samme bredder som Labradors arktiske snemarker og det isfyldte Okhotske Hav, betinger en lokal udvidelse mod nord af den tempererede zone og dermed af økumenen.

Når afsnittene om havene og klimaforholdene er absolut dominerende i den fysisk-geografiske afdeling, er denne disposition således særdeles logisk. En enorm kundskabsmængde foreligger her bearbejdet og tilrettelagt på forbilledlig måde, og de mange figurer, der bringer speciallitteraturens kort og diagrammer i forenklet form kompileret efter emner, giver let tilgængelig oversigt på pædagogisk veldisponeret måde. Som eksempel kan nævnes fig. 18, der illustrerer den recente klimaforbedring ved en sammenstilling af norske gletsjerfronters bevægelser, tilfrysningsperioderne i Waal-floden, islandske og svenske middeltemperatursvingninger samt kort over forskellen på hawandets juli-september-temperatur for perioderne 192239 og 190613. Overalt mærkes forfatterens sikre indleven i emnet, i de velformede klimatypebeskrivelser såvel som i karakteriseringen af de regionale kausalsammenhænge. Det understreges f. eks., at isvintre i Skandinavien under højtrykssituationer falder sammen med ekstremt milde vintre i Island som følge af den østlige blokering af de vandrende lavtryks baner, der bevirker, at Sagaøen relativt hyppigt kommer til at ligge i disses varmesektor.

Med lignende sikkerhed behandles det store befolknings-geografiske stof. Særlig vægt er lagt på befolkningsforskydningerne, f. eks. udvandringen til USA. Et afsluttende kapitel, Les cadres politiques, giver en elegant formet oversigt over de historisk- og politisk-geografiske emner. Med særlig interesse læser man som dansk i kapitlet L'Epopée viking en fransk geografisk vurdering af vikingetidens ekspansion, baseret på indgående studier og intens indleven i dette svært tilgængelige stof. Under udredningen af de virkende årsager er det morsomt i en materialistisk tidsalder som vor efter konstateringen af den selvfølgelige økonomisk-politiske baggrund at få nævnt også de immaterielle faktorer som eventyrlyst, søfartslidenskab og den drivfjeder, som suveræn beherskelse af maritim teknik i sig selv udgør.

Fyldige litteraturlister forøger yderligere denne nyttige bogs
værdi. Axel Schou.