Geografisk Tidsskrift, Bind 57 (1958)

The University Atlas, edt. by H. Fullard and H. C. Darby. George Philip and Son, London 1958. 23 X 29 cm. 176 kortsider. 90 sider indeks. Pris 30 sh. Concise Oxford Alias, edt. by D. P. Bickmore and T. K. Derry. Oxford University Press, London 1958. 20 X 26 cm. 120 kortsider. 160 sider indeks. Pris 30 sh. Nuevo Atlas Mundial. Aguilar, Madrid 1958. 23 X 30 cm. 395 sider, deraf 110 kortsider og 100 sider indeks.

Kr. M. Jensen.

Side 147

De to førstnævnte atlasværker er begge nye udgaver af kendte atlas. For The University Atlas' vedkommende er der foretaget en fuldstændig nytegning af kortene i et mindre og langt mere handy format. I begge værker viser kortene niveauforholdene med højdeangivelser i feet. The University Atlas har en mængde bikort især til belysning af naturgeografiske forhold og bliver derved et udmærket undervisningsatlas; Concise Oxford Atlas lægger mere vægt på at gengive politiske ændringer i kortbilledet. De britiske Øer samt landområder med britiske relationer udgør et temmeligt stort afsnit i begge disse atlas, og Oxford Atlas har endog adskilt indekset for De britiske Øer og den øvrige verden. I University Atlas omfatter indekset ca. 50.000 navne, medens det i Oxford Atlas er begrænset til 35.000 samt en række facts om hvert enkelt land.

Det spanske atlas er af en noget anden type. Grundlaget er også her et stort antal veludførte og pænt afstemte højdekort — dog er storbyernes navne sat med en unødvendig stor type, hvilket især skæmmer kortene over Jordens tætbefolkede egne. Det er interessant at lægge mærke til den fine repræsentation af kort over latinamerikanske områder; der er dobbelt så mange kortsider over Latinamerika (22) som over Angloamerika (10) i modsætning til de ovenfor nævnte atlasværker, hvor Angloamerika tegner sig for broderparten. De mange lokale medarbejdere borger for et omhygge-

Side 148

ligt kontrolleret navnestof. Indekset omfatter ca. 50.000 navne, og desuden indeholder atlasset en afdeling med bikort og tabeller med såvel fysisk-geografisk, befolkningsmæssig som erhvervsgeografisk indhold. Værket adskiller sig fra de øvrige ved at være illustreret, således at hvertandet sidepar er billeder. Kvaliteten af billederne er overmåde forskellig, og en del bærer præg af at være fremstillet efter klichéaftryk. For Europas vedkommende drejer det sig overvejende om bybilleder, og de mest sigende illustrationer findes afgjort under de fremmede verdensdele. Forsøget er interessant derved, at man har prøvet muligheden af at gennemillustrere et verdensatlas ved siden af kortene og tabellerne. Kr. M. Jensen.