Geografisk Tidsskrift, Bind 57 (1958)

N. N. Baranski: Die okonomische Geographie der UdSSR. Volk und Wissen Volkseigener Verlag, Berlin 1907. 17 X 24 cm. 432 s. 184 fig. 1 farvelagt kort. DM 11,70 indb.

Kristian Antonsen.

Side 139

Hermed foreligger den anden tyske udgave af Baranskis velkendte værk om Sovjetunionen; det angives, at den er udarbejdet på grundlag af 16. originaludgave (Moskva 1955) under hensyntagen til indholdet af den 6. femårsplan (19561960). Teksten adskiller sig kun på enkelte punkter fra den engelske udgave, der udkom i Moskva i 1956. Kortene er blevet tegnet om og har stort set vundet derved. Billedmaterialet er delvis nyt og væsentlig mere interessant end det tidligere viste.

Den betydeligste tilvækst i stoffet er imidlertid et statistisk tillæg på 27 sider, der på en lang række områder giver nye informationer. 81. a. kan nævnes indbyggertallene for 1956 i enkeltrepublikkerne og i samtlige byer med mere end 100.000 indbyggere. Oplysningerne om produktionen er meget detaillerede for totaltallenes vedkommende, men noget ufuldstændige for såvidt den regionale fordeling angår, omend produktionen af nogle vigtige varer er delt op på enkeltrepublikker.

Side 140

Landbrugs-areal og -produktion opgives efter den samme inddeling,
hvorimod transportstatistikken kun giver totaltallene.

Da teksten, ligesom i de tidligere udgaver, hovedsagelig anvender relative talangivelser, må man sammenholde det statistiske tillæg med teksten for at få et indtryk af den hidtidige udvikling og de planlagte ændringer. På basis heraf og ved hjælp af de mere udførlige af kortene vil man kunne få et godt indtryk af flere væsentlige sider af Sovjetunionens økonomiske geografi. I sammenligning med andre beskrivelser af USSR må det foreliggende værk absolut betegnes som et fremskridt, og det kan med fordel læses af enhver, der ønsker nye oplysninger.

Baranskis bog er, specielt hvad de regionale opdelinger og beskrivelser angår, særdeles lærerig. Dette resultat skyldes formentlig både forfatterens kvalifikationer og ikke mindst hele baggrunden for bogen. Sovjetunionens størrelse og stærkt varierende naturforhold lægger op til veldefinerede regioner, og de politisk-økonomiske forhold i landet må i mange tilfælde resultere i en forstærkning af de interregionale forskelligheder. Kristian Antonsen.