Geografisk Tidsskrift, Bind 56 (1957)

Karl Krüger: Ingenieure bauen die Welt. 462 s., 25 X 17 cm, 137 fotos, 31 kort, 33 tegninger, l verdenskort. Safari-Verlag, Berlin, 1956. DM 19,80.

Niels Nielsen.

Side 152

Et karakteristisk led i geografiens udvikling gennem de sidste årtier er den stigende anvendelse af geografiske forsknings-resultater og kundskaber i det praktiske livs tjeneste. Anvendt geografi kommer derigennem til på væsentlige punkter at spille en rolle for udviklingen i befolkningsmæssig, erhvervsmæssig og teknisk forstand, ikke mindst hvor det drejer sig om planlægning på længere sigt af bebyggelse, produktion og trafik. Man møder denne tendens såvel i lokale opgaver som i meget vidtspændende, tildels endog verdensomfattende planer og projekteringer.

Som eksempler kan anføres det geografiske grundlag for de store
planlægninger inden for Jordens største statssamfund, såsom U.S.A.

Side 153

med dertil knyttede interesser, Sovjetunionen, det Britiske Statssamfundog flere andre. Man har også gennem de store internationalehåndbøger af natur-geografisk eller erhvervs-geografisk art fået verdensomspændende eller lokale oversigter over de vigtigste elementer i den geografiske viden. Endelig rummer den moderne regional-litteratur, og ikke mindst de store atlasværker, en række eksempler på resultater af forsknings-arbejder, der leder hen til en forståelse af de øjeblikkelige forhold, og som tillige giver et grundlagfor bedømmelsen af retningslinierne for det, der skal komme.

Karl Krügers arbejde indeholder en række forsøg på at samle et meget stort stof fra alle Jordens egne med særligt henblik på sådanne elementer, der har berøring med de store ændringer i den befolkningsmæssige, erhvervsmæssige og tekniske udvikling, dette ord taget i videste forstand.

For studier af denne art indfører forfatteren betegnelsen: „Regionalteknik", og som eksempler kan anføres afsnittene om den regionale samfærdsels-teknik, energiens regional-teknik, oversigten over råstofferne, oversigterne over det natur-geografiske grundlag og en gennemgang af de forskellige systemer af storplanlægning.

En stor del af de meddelte kendsgerninger foreligger i forvejen vel oplyst, men der er en rigdom af detailler, som ellers ikke er let tilgængelige, og som man derfor med stor glæde ser fremlagt til let og praktisk udnyttelse.

Figur-materialet er fremragende.

Der er næppe nogen tvivl om, at geograferne vil bruge denne bog
og finde mange inciterende momenter, selvom bogen i højere grad
har karakter af et samleværk end af et egentligt forskningsarbejde.