Geografisk Tidsskrift, Bind 55 (1956)

Herbert Abel: Naturvölker zwischen Pol und Aquator. Hermann Schroedel Verlag K.G., Berlin-Hannover-Darmstadt, III bind i skriftrækken „Die bewohnte Erde" under redaktion af dr. Gerhard Fischer. 87 sider, en del illustrationer. 16X23 cm.

Merete Rentsch.

Uden at kombinere etnografien med andre videnskabsgrene, såsom geografi, arkæologi og historie, kan det være vanskeligt at forklare og anskueliggøre et folks kulturelle udvikling og stade. Selv stammer, som vi ville betegne som meget primitive, har en form for kultur, og specielt ligger det etiske og åndelige niveau hos disse ofte meget højt. Forfatteren har i sin beskrivelse af naturfolkene draget geografien ind som hjælpevidenskab for etnologien og har derved fået gode muligheder for at vise, hvor nøje erhvervsstrukturen på dette kulturtrin er afhængig af de geografiske forhold på stedet og dermed er knyttet til bestemte dele af jorden.

I bogen udskilles 4 forskellige geografiske områder, nemlig arktis og subarktis, steppen og savannen, den ækvatoriale regnskov samt Stillehavsområdet, og forskellige repræsentanter for områderne behandles som typeeksempler. Det er naturfolkenes liv før industrikulturen, der er beskrevet her, og bogen afsluttes derfor med et ganske kort afsnit, hvori der fremdrages nogle af de felter, hvor europæiseringen har sat ind og ændret eller udslettet den gamle kultur.

Selv om det i det store hele må siges, at bogen giver en udmærket oversigt over de vigtigste kulturformer, kan det dog ikke nægtes, at stoffet af pladshensyn er blevet for koncentreret, og opbygningen virker derfor noget springende også rent typografisk (for megen anvendelse af petit). Man savner en udførlig, klar og pædagogisk redegørelse for, hvorfor de forskellige erhvervskulturer netop er knyttet til de respektive områder.