Geografisk Tidsskrift, Bind 54 (1955)

Esther Skouboe: Australien. De skønne forhåbningers land. Gads forlag. København 1955. 16 X23 cm. 200 sider, 43 illustrationer og et tillægskort.

Axel Schou.

Side 50

Rejseskildringer kan formidle geografisk viden ud til store kredse, når forf. ikke alene er en god iagttager og interessevækkende skildrer, men også er vidende og i stand til at ræsonnere over oplevelserne ud fra denne viden. E. S. hører til denne type af rejsende forfattere. Polyhistoliernes tid er forbi, forholdene i de fleste stater er blevet så komplicerede, at ingen kan forventes at mestre alle felter. Også den rejsende må nødvendigvis specialisere sig for at kunne trænge i dybden. Nærværende forf. er cand. polit., og samfundsproblemerne er det tema, som mest tages op til behandling — dog uden ensidighed. Bogen rummer såvel følsomme naturskildringer som dagligdagens rejseoplevelser fortalt med barokt lune. Og en række menneskeskildringer, indvandrerskæbner af meget forskellig art bringer et psykologisk islæt.

Når bogen er læst, har man fået et levende indtryk af Commonwealth of Australia, det mægtige landområde, hvor der kun bor dobbelt så mange mennesker som i Danmark på et areal, der er 180 gange større. Forf. kender landet, ikke fra et kort turistbesøg, — men efter 4 års omstrejfen i alle kontinentets dele.

Vi oplever de folketomme områder, ørken- og busksteppernes
uendelige vidder gennem skildringen af den 2.600 km lange biltur
fra Perth til Adelaide. Man forstår den følelse af fortabthed, der

Side 51

præger skildringen, da vognen havarerer på Nullabor Plain, og man fatter samtidig isolationsfølelsen på de fåreavlsfarme, der har 500 km til nærmeste nabo. Den nu velorganiserede lægehjælp pr. radio har i nogen grad bekæmpet den ensomhedsfrygt, der i sygdomstilfældekunne have voldsomme psykiske konsekvenser. De små radiosendere forbinder nu udflytteren med lægekonsultationen, og i nødstilfælde kommer doktoren med fly.

Men også de tæt befolkede landskaber i det østlige med millionbyerne Sidney og Melbourne besøger vi sammen med forf., der fører os såvel til luksusbyen Canberras åbne parkbebyggelse som til Sidneys deciderede slumkvarter.

Man besøger australske hjem og konfronteres med den typiske udvandrerindstilling, at man ønsker at klare sig selv. Man hører om Australiens raceproblemer, der dog ikke har de dimensioner som Sydafrikas, det emne forf. behandlede i sin forrige bog. Man oplever småbyens stærke sociale lagdeling og undrer sig over kvindens beskedne samfundsmæssige placering.

Skildringen af australske politiske forhold er ajourført helt op til Petrov-spionaffæren. Og ind imellem det hele ser man kænguruerne hoppe og hører man latterfuglens stemme, og skildringen af skovbranden er så spændende som en kulørt gyser.