Geografisk Tidsskrift, Bind 54 (1955)

Johannes Humlum: Kulturgeografisk Atlas. 3die Udgave, 1955. 18X27 cm. I. Atlas. XIX -f 127 Sider, 127 Hovedkort og 336 Bikort (dansk, tysk, fransk og engelsk Tekst). 11. Tekstbind (på Dansk). 320 Sider. Talrige Illustrationer, Kort og grafiske Fremstillinger, Register.

C. G. Feilberg.

Side 54

Professor Humlums Kulturgeografiske Atlas kan med denne Udgave siges at være trådt ind i en ny Fase af sin Historie. Det er mere end nogensinde præget af en uhyre Samling Fakta, der er så koncentreret, at Bogen først og fremmest får Karakteren af en Håndbog. Den, der har fulgt de forskellige Udgaver, må beundre den utrættelige Flid og Omhu, hvormed Professor Humlum stadig gennemarbejder de samme Emner, samler nye Data, gennemtrawler ny Litteratur og omarbejder og forbedrer sin Tekst. Et løseligt Skøn har vist Anmelderen, at Teksten i nærværende Udgave er vokset til en hel Del mere end det dobbelte af den i forrige. Helt

Side 55

nyt Stof er et Par almene Kapitler om Landbrug og Kunstvanding, som giver interessante ledende Synspunkter. I Kunstvandingskapitleter der Grund til at gøre opmærksom på et Afsnit med instruktiveKort om Iraq og Nilen. Behandlingen af Jern og Stål er svulmet op til at fylde 23 Sider, og der gives interessante Oplysninger om Industrien bag Jerntæppet. Og således kunde der fortsættes. Bogens koncentrerede Form gør, at man omhyggeligt må gennemgå alt. Forklaringen til Kortene i Bind I S. XXI må endelig ikke springes over. På den anden Side måtte den økonomiske Journalist, der vilde arbejde sig grundigt ind i Humlums Atlas, kunne skrive mange interessante Artikler ud af det. Han vil her finde et Stof samlet, som han ellers skal oplede mange Steder.

Mens de ældre Udgaver overvejende havde Kort, der rent statistisk markerede Produktionslandenes Betydning, — hvilket er uundgåeligt, da de foreliggende Oplysninger ofte ikke tillader andet, — findes der nu både i Atlasbindet og Tekstbindet talrige Kort, som sætter Læseren i Stand til at følge Udbredelsen af Kulturplanter, Råstoffer m. m. i det geografiske Milieu. For blot at nævne et Par Eksempler: Oliepalmens og Jordnøddens Udbredelse i Vest-Afrika (I, Side 48 og 51). Maniok og Banan i Central-Afrika (I, Side 24), Kullene i det nordøstlige U.S.A. (11, Side 216—17).

Endelig er der Grund til at gøre opmærksom på de mange gode- Illustrationer. Forfatteren har efterhånden dokumenteret sig som en fortræffelig Fotograf. Ca. Halvdelen af de gengivne Fotografieri den nye Udgave er Humlums egne, og de kommer langt bedre til deres Ret i det smukke Tekstbind end i den gamle Udgave.