Geografisk Tidsskrift, Bind 53 (1954)

Edwin Fels: Der wirtschaftende Mensch als Gestalter der Erde. Erde und Weltwirtschaft, bd. 5. Franckh'sche Verlagshandlung, Stuttgart, 1954. 24X17cm. 258 sider. Pris kr. 50,40.

Niels Nielsen.

Side 156

Udgangspunktet for denne bog er forfatterens allerede i 1935 udgivne værk: Der Mensch als Gestalter der Erde, hvor han søger at give en samlet oversigt over mennesket som regionalgeografisk faktor, især menneskets omformning af de naturgivne tilstande.

Opgaven er meget omfattende og frister til medtagelse af en mængde detailler, hvorved man løber den risiko at få en vis skævhed i billedet. Forfatteren har ikke helt undgået dette. Hvis man f. eks. tager et i geografisk henseende positivt forhold som beskyttelse mod lynnedslag og haglskade og sammenligner behandlingen med, hvad der medtages om de af adskillige af de mere primitive kulturformer forårsagede steppebrande, f. eks. i de afrikanske savanner, er dette iøjnefaldende. Det bør også nævnes, at fremstillingen næsten udelukkende er bygget på tysk og angelsaksisk litteratur, medens man savner navnlig den franske, som også på dette felt er bemærkelsesværdig. At Danmark ikke er omtalt, kan måske forsvares, men der er dog muligvis grund til at nævne, også i en almen håndbog af denne art, at man i vort land har udredet sammenhængen mellem menneskets virksomhed og de plantegeografiske klimaxformer og degradationsformer, skov, lynghede — kulturland i flere geografisk betydningsfulde generationer, et forhold, som hos os vel nok er mere typisk og bedre kendt end noget andet sted. Forfatteren kunne endvidere i den nordiske, specielt den svenske geografiske litteratur, have fundet en del stof, som kunne bidrage til at uddybe og klarlægge visse synspunkter.

Edwin Fels' bog er opbygget efter principet: den menneskelige virksomheds effekt på det geografiske milieu, således menneskets omformning af den faste jordoverflade ved bebyggelse, trafikanlæg, kystændringer, virkningerne i ferskvandets hydrografi, f. eks. grundvandsregulering, flodregulering, kunstvanding, dannelsen af dæmningssøer og afvanding.

Et andet afsnit handler om menneskets frembringelse af særlige klimatyper og den meget omfattende effekt, den menneskelige virksomhed har på naturlige plante- og dyresamfund. En af vanskelighederne ved behandlingen af dette stof ligger i fænomenernes komplekse karakter, f. eks. i sammenspillet mellem det geografiske milieu, den morfologiske ligevægt og den hydrografiske ligevægt, og i kontakt hermed ændringernes betydning for de kulturformer, der oprindelig fremkaldte ændringerne.

Side 157

Værket indeholder en lang række frugtbare synspunkter og et stort antal detailler. Kort og billedmaterialet er velvalgt og særdeles illustrerende. Det er også muligt ved hjælp af registrene at finde frem til regioner og specialproblemer. Arbejdet vil utvivlsomt få stor udbredelse og stor anvendelse.