Geografisk Tidsskrift, Bind 53 (1954)

Fra Hundevagt til Hundeslæde. Ejnar Mikkelsen fortæller. Gyldendal 1953. 212 sider, illustrationer og kort. 19x25 cm. Kr. 19,50.

Børge Fristrup.

Side 150

Ejnar Mikkelsen er i dag „the grand old man" mellem danske arktiske rejsende. Han har deltaget allerede i Amdrups Antarcticekspeditionenog har siden da været med på eller selv ledet ekspeditioner,ikke blot til Grønland, men i næsten alle egne af Arktis. Det er spået ham af en indisk vismand, at han skulle komme til at vandre i lande, der var underligt hvide og øde, og igennem disse lande skulle hans spor føre ham vidt omkring. Hans liv skulle blive fuldt af farer, men også af glæder, og han skulle blive 83 år. Det første har slået til, og man må håbe, det sidste også passer, at han mindst bliver 83 år, for en mere veloplagt fortæller har vi ikke haft i dansk memoirelitteratur. Fra hundevagt til hundeslæde er første bind af en forhåbentlig lang række bøger om Ejnar Mikkelsenseventyrlige bedrifter. Bogen behandler tiden, fra han som ung knægt stikker til søs, runder Kap Horn og sejler på de 7 have, hans deltagelse i Amdrups bådfart, i Balwin-Ziegler ekspeditionen, og slutter med, at han går i land for at starte på nye arktiske rejser, efter at han en overgang havde været styrmand og til slut kaptajn på en fransk damper, der sejlede på Afrika. Samtidig får vi at vide om hans kamp for, at Danmark skulle udruste en mindre ekspedition for at undersøge mulighederne for hvalfangst ved Antarktis.Med

Side 151

arktis.Medden viden, vi i dag har om den norske hvalfangst, der vovede springet, kan vi kun beklage, at ingen af de finansmænd og industrimænd, han henvendte sig til, havde blik for, hvad tømmerog muligheder der var i den unge, meget naive og optimistiske sømand, der rendte dem på dørene.

Man glæder sig til de 'kommende bind.