Geografisk Tidsskrift, Bind 52 (1952 - 1953)

Norman J. G. Pounds: Europe and the Medilerranean. 18X24 cm, 437 s., 246 111. Mc. Graw-Hill Book Comp. New York-London 1953.

Axel Schou.

Side 345

Denne lære- og håndbog er bemærkelsesværdig i flere henseender: ved emnets afgrænsning, ved aktualitetspræget og ved den konsekvente disposition. Det er vor verdensdel set udefra med amerikanske øjne, af en forfatter med føling for gammel og ny europæisk kultur.

Den traditionelle afgrænsning ved Middelhavet mod S. og Ural SortehavetBosperus mod 0. er veget for en aktuel-økonomisk. Nordafrika og Levanten tages med på grund af disse regioners nære kulturelle og økonomiske tilknytning til Europa. Atlaslandene f. eks. er jo langt intimere forbundet med Europas økonomi end med Afrikas S. for Sahara. Sovjetunionen behandles med hovedvægten lagt på Unionens vestlige dele og med en bevidst mere skitseret oversigt over Sovjetasien.

Side 346

Aktualiteten er en stor fordel ved denne bog. Tysklands politiskgeografiske udvikling beskrives således, at fremstillingen, der begynder med Romerriget, føres frem til Hitlers „Reich" og dettes totale sammenbrud, til folkeforskydningerne efter 2. verdenskrig og til det tvedelte Tysklands problemer.

Benelux-unionen, Saar-staten og Danmarks stilling som NATOland er stof, der medtages. Et afsluttende kapitel: East and West, stiller det europæiske dilemma: demokratikommunisme op som aktuel parallel til tidligere tiders religionsbetingede delinger. Interessant er sondringen mellem de forskellige sovjetlydstaters tilknytningsforhold, der anses for løsest for Polens og Tjekkoslovakiets vedkommende.

Dispositionen er væsentlig regional med sammenfattende indledninger til større delområder, som f. eks. Mellemeuropa. Et væld af, kartografisk uanselige, kortskitser giver ved emnevalget en lettilgængelig oversigt over landskabsområder, afgrøders udbredelsesforhold, industrilokalisering, bystørrelser, trafiklinier m. m. En række „diagrammatic sketches", kombinationer af geologisk profil og landskabsskitse er af ikke ringe pædagogisk værdi trods tegnemæssig mangelfuld udførelse. De store fotografiske illustrationer er, hvad emnerne angår, særdeles velvalgte og illustrerende. Hvert kapitel er forsynet med litteraturliste fortrinsvis over nyere, engelsksprogede værker.

Med særlig iver går man ved håndbøger af denne art i gang med Danmark-afsnittet (6 sider) for at benytte dette som indikator for værkets lødighed. Det skal siges, at fremstillingen på så begrænset plads er særdeles vellykket. Regionalt deles landet i Vestjylland og det øvrige Danmark, — hovedstilstandslinien, den vigtigste landskabelige og kulturgeografiske grænselinie i Danmark demonstreres på et, yderst forenklet, israndsliniekort. Når hele Vestjylland her har signatur for "outwash" er simplificeringen dog for stor; bakkeøernes areal er dog af samme størrelsesorden som hedesletterne. Et kort viser Sundet og trafikvejene til Sverige samt Københavns beliggenhed, et andet angiver større købstæders lokalisering. Fotografier af gammel fynsk og moderne sjællandsk bondegård illustrerer sammen med et udstyknings-landskab landbebyggelsen, medens bybebyggelsen repræsenteres ved Københavns havnekvarter set fra Vor Frelsers kirketårn. Den erhvervsgeografiske udvikling er levende fremstillet for landbrugets vedkommende med karakterisering af mejeribruget og andelsbevægelsens betydning for kvaliteten. Vort handelsproblem med hensyn til sikring af afsætningen af

Side 347

forædlede landbrugsprodukter betones. Industrien omtales mere lapidarisk, men med rigtig understregning af f. eks. bygning af skibe med dieselmotor som speciale. Enkelte indvendinger: byernes folketal er ikke de nyeste, Århus er ikke vigtig skibsbygningsby, industribefolkningsbrøken c. Vi er lidt lille, Færøerne burde være omtalt.

Denne lærebog, skrevet af en forfatter, der på rejser har lært mange lande at kende, er beregnet for amerikanske studenter, men også på denne side Atlanten, har den stor interesse ved sine synspunkter og sin ajourførte oversigt. A , *rhnu