Geografisk Tidsskrift, Bind 52 (1952 - 1953)

Statsgeolog Axel Jessen.

Axel Schou.

Axel Jessens betydning for dansk geografisk forskning kan ikke vurderes højt nok. Han var een af foregangsmændene i arbejdet med vort lands geologiske kortlægning. I meget ung alder blev han fremtrædende som leder, og i en arbejdsperiode, der kom til at strække sig over mere end et halvt århundrede, var han produktiv og idérig som få. De mange kortblade, han udarbejdede og beskrev, dækker store dele af Danmark og omfatter de fleste danske terrænformer: alle glaciallandskabets typer, klitterne, marsken og det marine forland.

I særlig grad blev dog Vendsyssel hans arbejdsfelt. Den udredning, han gav af denne landsdels geologiske opbygning og af sammenhængen mellem struktur og landskabsformer, er en videnskabelig bedrift. Hans Vendsyssel-monografi må rettelig betegnes som klassisk.

Axel Jessen var geolog par excellence og hans arbejdsform var geologens. Med den vidtskuende naturforskers alsidighed lod hans arbejdsfelt sig dog ikke limitere af snæver systematisk grænsedragning. Geomorfologien, overgribningsområdet mellem geologi og geografi, skiftede i vort århundredes første fjerdedel karakter med hensyn til synspunkt og fremstillingsform. Deskriptiv systematisering afløstes af dynamisk årsagsforklaring. Landskabet blev opfattet som resultat af sammenspil mellem substrat og landskabsformende agentier: gletsjeris, rindende vand, vind, bølger m. m. Axel Jessen blev også en af pionererne for disse tanker. Hans fremstilling af Skagens Oddes udvikling og udredning af vandløbserosioners forløb i Vendsyssels forskellige landskabsformer er strålende eksempler herpå.

Et andet for dansk geografi vigtigt problem, som Axel Jessen
dyrkede, var niveauforandringerne siden istiden. Også på dette felt

gav han en afrundet samlet fremstilling i beskrivelsen af Stenalderhavets
udbredelse i det nordlige Jylland.

For ethvert regionalgeografisk arbejde udgør geologisk kartering det faste fundament. For Vendsyssels vedkommende er det fond af viden, som er resultat af Axel Jessens livsværk, så fuldstændigt og de derpå byggede hypoteser angående landskabsudviklingen så sikre, som det kun er tilfældet med få områder i verden. I den udvikling, dansk geografisk forskning for tiden gennemløber, hentes inspiration på mange måder i Axel Jessens værk, og med rette er Vendsyssel valgt som skoleeksempel på landskabsanalyse i danske geografibøger for alle undervisningstrin.

Som repræsentant for dansk geologisk forskning, hvis rige udvikling han selv i højeste grad havde været med til at præge, valgtes Axel Jessen allerede i 1914 ind i Det Kongelige Danske Geografiske Selskabs råd. Også her blev han „the grand old man". Også her vil hans fornemme forskerpersonlighed blive savnet.

Ære være hans minde.