Geografisk Tidsskrift, Bind 82 (1982)

Peter Sjøholt: Systemet av sentrale steder og omland. Ad novas: Norwegian geographical studies no. 18.

Sven Illeris

Universitetsforlaget, Bergen 1981. 229 s., ill.
& 6 s. kort. 30 cm. Pris ikke oplyst.

Peter Sjøholts arbejde med detailhandelens lokalisering udgør et af de mest frugtbare eksempler på vekselvirkning mellem teoretisk forskning og praktisk anvendelse inden for nordisk geografi.

Den foreliggende disputats har som undertitel »En teoretisk metodisk studie av funksjonell struktur og interaksjon med empiriske eksempler fra Midt-Norge«. Den behandler strukturen i detailhandelen samt indkøbsadfærden i Trondheims overordnede opland fra Kristiansund og Røros til Mo. En række hypoteser, afledt af central place teorien, kan ud fra det omfattende empiriske materiale derefter afkræftes eller bekræftes.

Materialet er indsamlet midt i 1960'erne, og arbejdet var i hovesagen afsluttet i 1972. Det fremstår på mange måder som en afklaring af 60'ernes omfattende central-place forskning. Der kan være grund til at nævne, at Sjøholt af de mange metoder til at måle centralitet har valgt en videreudvikling af Micklanders, hvis idé er at måle, hvor mange menneskers forbrug et center dækker. Det er meget nyttigt, idet det kan danne grundlag for videre analyser af lokalkøbsandele og lækage, samt hvilke faktorer, der indvirker herpå.

Når disputatsen først udsendes nu, hænger det sammen med at Sjøholt blev bedt om at påtage sig formandskabet i det udvalg, det norske handelsministerium nedsatte i begyndelsen af 1973 omkring koncentrationen inden for detailhandlen. Butiksnedlæggelserne betød forringelse af befolkningens - især de socialt svagest stillede, billøse gruppers - levevilkår i landdistrikterne. Udvalget fremlagde allerede i 1975 i betænkningen »Dagligvareservice i utkantområder« en række forslag til offentlige tiltag, der kunne redde nærbutikkerne. De fik politisk tilslutning og dannede grundlag for en stærk norsk indsats på dette område.

I 1977 kom hovedbetænkningen »Varehandelen, forbrukerne og samfunnet«, der rummer en yderst interessant analyse af et enkelt erhvervs plads i den samlede samfundsudvikling, som forener de traditionelle økonomiske med sociale, organisatoriske teknologiske og geografiske synsvinkler.

I fortsættelse af dette arbejde har Sjøholt ledet en undersøgelse af virkningerne af de offentlige tiltag. Rapporten herom, »Dagligvarebutikken i grenda« er udsendt af Fondet for markeds- og distribusjonsforskning i 1981. Dermed er de perspektiver for videre forskning, der opstilles i slutningen af disputatsen, godt på vej til at blive realiseret.