Geografisk Tidsskrift, Bind 82 (1982)

J. V. Thirgood: Man and the Mediterranean forest: a history of resource depletion. Academic Press, London 1981. X, 194 s., 24 cm. £12,-.

Henning Mørch

Middelhavsområdet er et af de områder, der har været dyrket længst og mest gennemgribende, - og det er derfor også et af de områder, der er stærkest præget af menneskets virke. Engang var det meste skovdækket, nu er skoven for en stor del forsvundet, og det, der er tilbage er stærkt degraderet. Første halvdel af bogen behandler for Middelhavsområdet som helhed skovødelæggelsen gennem tiderne og de, overvejende menneskeskabte komponenter, der har virket. Anden del behandler - ud fra forfatterens egne erfaringer forholdene i den østligste ende af det mediterrane bassin, denne del suppleres specielt med et kapitel om Cypern. Til slut afrundes med et kapitel om kuren i den konfliktfyldte problemstilling. Bogen har sin styrke i det historiske, og er som sådan en ganske god begynderbog - hvad der til dels har været sigtet. Der er tale om en bog om skovødelæggelsen i Middelhavslandene - men ikke om bogen, dertil er manglerne for store. Forfatteren er forstmand, og er måske

veget tilbage for at gøre teksten for »forstlig«, samtidigt med at det har været hensigten at give en historisk fremstilling. Alligevel kan det synes at være en alvorlig mangel, at der ikke gives en egentlig redegørelse for skovvegetationens struktur og økologiske funktion (herunder menneskets rolle), en mangel, der føles stærkere i betragtning af det afsluttende kapitel om »kuren«. Der er ganske mange litteraturhenvisninger (ca. 250), de fleste er relevante nok, men de virker meget tilfældige; der ville nemt kunne findes mange nok så gode (på smudsomslaget er der fx en forlagsreklame for en såre relevant).

Tyngdepunktet af litteraturen er fra 50'erne, kun et dusin er fra 70'erne; der er blandt titlerne ca. 10 på fransk, l på tysk og l på italiensk - resten er på engelsk. Som et kuriosum kan det nævnes, at der til illustration af et vulgær-økologisk synspunkt på sammenhæng mellem klima og plantevækst bringes et citat fra Paludan-Müller's Adam Homo. Der er i øvrigt i teksten mange gode referencer til klassiske forfattere som Stråbo, Plinius, etc. Der er kun 4 ret banale historiske kort - fx Romer-rigets udbredelse. Flere kort, diagrammer eller fotografier ville have været en stor fordel. I betragtning af indhold og udstyr er prisen meget høj, med danske boghandleres praksis bliver den grotesk.