Geografisk Tidsskrift, Bind 76 (1977)

VITUS BERING MEDAILLEN

For at hædre mindet om den danske opdagelsesrejsende og polarforsker Vitur Bering nedsattes i 1941 under protektion af præsidenten for Det Kongelige Danske Geografiske Selskab, Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, en komité til oprettelse af et Vitus Bering mindefond, hvis vigtigste formål — udtrykt i fundatsens § 3 — er uddeling af en Vitus Bering Medaille, der tilkendes som belønning for fremragende ydelser i den geografiske videnskabs tjeneste. Medaillør ved Den Kongelige Mønt, Harald Salomon, har efter samråd med Det kongelige Danske Geografiske Selskab udarbejdet modellen, der på den ene side viser et kort over Beringstrædet med omgivelser og på den anden side en laurbærkrans, omgivende navnet på den, medaillen er tildelt.

Ved et møde i Det Kongelige Danske Geografiske Selskab den 3. februar 1942 overdrog komitéens formand, professor dr. Niels Bohr, Vitus Berings Mindefond og Vitus Bering Medaillen til Selskabet. Vitus Bering Medaillen er tildelt:


DIVL385

Vitus Bering Medaillen er tildelt:

Professor, fil. dr. Sigurdur Thorarinsson

Præsidenten, Hans Kongelige Højhed Prins Henrik
udtalte ved overrækkelsen:

Sigurdur Thorarinsson er leder af det geovidenskabelige institut ved universitetet i Reykjavik og har med sine indgående studier af Islands vulkanisme øget kendskabet til landets geografi og styrket respekten for geografi som videnskab. Det er primært opstillingen af tephra-kronologien og de mange følgeslutninger, denne datering ved hjælp af askelagene ud over hele Island har medført, der har bragt ham frem blandt nordisk naturgeografis ledende forskere. Undersøgelserne er videreført i forbindelse med Hekla's to udbrud i 1947 og 1970, Surtsey's dannelse og Heimaey-katastrofen. Takket være professor Thorarinssons indsigt og viden blev de rette foranstaltninger foretaget i tide.

Sigurdur Thorarinsson nyder stort ry blandt nordiske kolleger, og hver sommer gennemfører han de samnordiske ekskursioner i Island for naturgeografer og geologer fra de øvrige nordiske lande. Hans alsidige viden kommer her til fuld udfoldelse. Den er ligeledes demonstreret gennem hans indsats under den internationale geograkongres i Norden i 1960, bl.a. gennem hans bidrag om Island til værket »A Geography of Norden«.

Sigurdur Thorarinsson står således centralt placeret som en stor forsker, der har ydet en indsats af mangesidig art. Som belønning for disse fremragende ydelser i den geografiske videnskabs tjeneste tilkendes De derfor herved Det Kongelige Danske Geografiske Selskabs Vitus Bering medalje.

Side XVI

DIVL383