Geografisk Tidsskrift, Bind 72 (1973)

Oxford World Atlas.

Viggo Hansen

Side 80

Geographic Editor Saul B. Cohen. Prepared by the Cartographic Department of the Clarendon Press. Oxford University Press, London 1973. 190 s. 27X38 cm. 5,75 £ (Paper Covers 3,25 £).

Man tror gerne, at der ligger 7 år med forskning og tilrettelæggelse bag dette helt nye Oxford World Atlas. Formatet er det samme som i Oxford Economic Atlas of the World, 4. udg. 1972 (se Geografisk Tidsskrift, Bd. 71). De to atlasværker supplerer på en udmærket måde hinanden, idet de fra det økonomiske atlas i sidste udgave forsvundne topografiske kort nu er dukket op i det nye verdensatlas og i en tilfredsstillende målestok. Trods 45 sider med tematiske kort er der kun få gentagelser fra det konomiske atlas, og det er glædeligt at se den store omhu, der er lagt i udarbejdelsen og det kartografiske udstyr, ligesom det er en gevinst, at de to store økonomiske koncentrationer, Anglo-Amerika og Vesteuropa, har fået en udvidet behandling, der gør læsningen af kortene nemmere. Noget helt nyt er 2 globale kortserier, der skal illustrere det fysiske henh. det humane miljø. I den førstnævnte serie er relieffet gengivet ved en nuanceret bundfarve, oven i hvilken er placeret signaturer for udbredelsen af kvartære aflejringer, sedimentsletter, foldebjerge, resistensområder og brudbjerge samt vulkanske områder. Som et tredje element er med røde linjer indtegnet klimaregioner efter D. L. Linton, en modifikation af C. Trolls system. Serien med det humane miljø illustrerer befolkningstæthed og byer med brune og gule bundfarver. Her oven i er så med grønt placeret symboler for arealbenyttelsesklasser samt mineralske forekomster. Hensigten med disse kortserier har naturligvis været at gengive de vigtigste af de hinanden afhængige eller indbyrdes relevante fænomener. Men kun meget skarptseende får det fulde udbytte

Side 81

af de redaktionelle anstrengelser, hvor prisværdige de end er: Her er en lup en god hjælp. I gengivelsen af navnene er princippet fra det økonomiske atlas videreført, idet man bringer de nationale navneformer for byer, floder og bjerge, mens angliserede former fortsat er brugt for lande, øer og have (Spain, Sicily, Black Sea). De topografiske kort er holdt i de sædvanlige douche og derfor lidt kedelige nuancer, og meterskalaen er nu eneherskende. Læsningen af disse kort er som altid hos Oxford Atlas særdeles let. Det kan måske lyde paradoksalt, at den tematiske kortserie efter anmelderens mening er den mest værdifulde del af værket, selv om man ikke skal se bort fra de muligheder, som miljøkortene indeholder.