Geografisk Tidsskrift, Bind 72 (1973)

N. J. G. Pounds: An Historical

Viggo Hansen

Side 81

Geography of Europe 450 B C-A D 1330. Cambridge University Press, London 1973. 433 tekstsider + 24 sider noter samt register, 67 kort og diagrammer. 15X23 cm. 8,20 £.

Få forstår som Norman J. G. Pounds at kombinere historie med geografi til en enhed i tid og rum. Det er 5 højdepunkter i Europas økonomi og historie, der her skildres: Midten af det 5. årh. f.Kr., det 2. årh. e.Kr., begyndelsen af det 9. årh., tiden omkring uoo og endelig starten af det 14. årh. indtil den Sorte Død. Valget af disse 5 perioder falder sammen med, at netop disse er særdeles veldokumenterede via arkæologiske og historiske kilder. Alle 5 kapitler er bygget over det samme skema: Politisk geografi, befolkning, bebyggelse, landbrug, industri og handel og samfærdsel. Det træder klart frem, at forf. nødigt indlader sig på spekulationer, men foretrækker at fremlægge kendsgerninger, som de fremgår af historiske dokumenter, og hans kendskab til disse stikker meget dybt, hvad det omfattende noteapparat bærer vidnesbyrd om. På denne baggrund kan det næppe heller betegnes som en skævhed i fremstillingen, når det Europa, der ligger ø. f. Rhinen d.v.s. Tyskland, Østeuropa og Skandinavien, fører en noget upåagtet tilværelse i denne behandling. Det dokumentariske materiale er nu engang langt mere omfattende for Syd- og Vesteuropa med de 2 politisk-økonomiske poler Flandern og Norditalien. Her flyder kilderne rigeligere som en afspejling af den langt større politiske og økonomiske aktivitet (her) end andre steder i Europa. Norman J. G. Pounds' nyeste bidrag til forståelsen af 5 vigtige perioder i Europas kulturhistorie appellerer formentlig især til historikere, for hvem den holistiske opfattelse af historiens

Side 82

forløb er den rette. Men den burde også kunne inspirere geografer som et godt eksempel på en integreret forskning. Her fremlægges den historiske baggrund for flere af de rumlige systemer af geografiske objekter og Interaktionen mellem disse, der er en del af kulturgeografens hverdag, som f.eks. bysystemer i Flandern og Norditalien, vesteuropæiske landbrugssystemer og Europas transportveje. Her er meget at hente for de geografer, for hvem historien er en kilde til inspiration.