Geografisk Tidsskrift, Bind 72 (1973)

M. J. Selby: The Surface of the Earth. Vol. 1 og 2.

Axel Schou

Cassell and Company Ltd., London 1971.
Vol. i: 278 s., 200 diagrammer, 93 fotos
og 6 farvetrykte kortbilag. 2,25 £.
Vol. 2: 448 s., 264 diagrammer, 117 fotos
og 4 f arveta vier. 3,50 £ 18X25 cm.

Vol. i er en moderne lærebog i geomorfologi beregnet for universitetsundervisningens første del. De sidste årtiers forskning baseret på flyvekartografisk kortlægning af tidligere delvis ukendte områder har bragt helt ny viden frem om fx rkenernes landskabsmønstre. Avancerede kvantitative målemetoder inden for skræntforskningen har omkalfatret vor opfattelse af fx savannelandskabernes overfladerelief og dettes formudvikling, der principielt afviger fra de humide tempererede zoners normalerosion, som af den klassiske geomorfologi ved überettiget generalisering blev opfattet som et fænomen med global udbredelse. De nye synspunkter, som er resultatet af denne væsentlige udvidelse af vor erkendelse, som fx det klimatisk-geomorfologiske, præger på bedste måde denne lærebogs disposition.

Fremstillingen illustreres af forfatterens frue med et stort antal profiler og blokdiagrammer, af hvilke mange tager helt nye temaer op i en vellykket pædagogisk forenklet form.

Det virker også særdeles forfriskende at se landskabsformer af mange arter demonstreret ved eksempler fra New Zealand. Forfatteren er tilknyttet University of Waikato. Kortbilagene er udsnit af officielle kortblade med tilhørende spørgeskemaer til øvelsesbrug.

Vol. 2 omfatter 3 af den fysiske geografis hovedafdelinger: Klimatologien, jordbundsgeografien og biogeografien. Også dette binds fremstilling er ajourført såvel med hensyn til nyeste forskningsresultater som med henblik på generelle synspunkter. Jordbundstyperne behandles således på udpræget geografisk måde ved indkalkulering af klima-relief- og bjergartsfaktorernesak- influens i selve fremstillingen. Den samme metodik er benyttet ved den både righoldige og samtidig overskuelige behandling af plantebælternes karakteristika og de mange vegetationstypers afhængighed af environ-faktorerne. Der redegøres fx for 6 forskellige savannetyper i Afrika - og forfatteren støtter i øvrigt teorien om disse typer som udviklingsformer af skovsavannen under human influens (afbrænding).

Den geografiske tankeforms dominans giver dette lærebogssystem en særlig værdi i en tid, hvor desintegrerende tendenser også gør sig gældende inden for naturgeografien. De yderst forskellige sektorer er her naturligt f øjet sammen som elementer i en helhedsopfattelse.