Geografisk Tidsskrift, Bind 73 (1974)

Knud Hertling, Erik Hesselbjerg, Svend Klitgaard, Ebbe Munch & Olaf Petersen: Greenland. Past and Present.

Niels Nielsen

Forlag: Edvard Henriksen, København
1974. 370 s., 21X28 cm. Talrige fotos i
sort/hvid og farve. Pris 178 kr.

Blandt de nyere, danske oversigtsværker om Grønland er kun to offentliggjort på engelsk, nemlig Greenland I—III fra 1928 (1458 sider) og det her foreliggende, medens en stor del af afhandlingerne i »Meddelelser om Grønland« og i andre serier er skrevet på verdenssprog.

Greenland består af 30 afhandlinger, hver på ca. 10 sider, om Grønlands naturforhold, opdagelse og videnskabelig undersøgelse, kolonisering, erhvervsliv, kulturforhold, sociale tilstand og politisk udvikling, kirkelig stilling, undervisning, sundhedsvæsen, sprog, litteratur, presse og radio samt nogle oversigter over de grønlandske medarbejderes vurdering af den i vor tid foregående omlægning. Den

politiske og strategiske udvikling under den sidste verdenskrig er ganske omfattende behandlet og giver et godt billede af denne for Grønland betydningsfulde periode.

Det er et smukt og i mange henseender et let anvendeligt værk, men man har ikke tilstræbt at lave en håndbog; henvisninger til den rige litteratur om Grønland anvendes sjældent, og man savner registre til tekst og billedstof. Man har fx ikke noget kort over Grønland med et passende udvalg af stednavne. Læsningen af de tospaltede sider lettes gennem en opstilling i korte afsnit, og man får på denne måde en ordning af stoffet, der letter enhver bruger.

Billedstoffet fylder ca. 1/3 af værket. Man har navnlig lagt vægt på at bringe motiver fra det nye »europæiske« land med etagehuse og offentlige bygninger, men der er en del landskabsbilleder og et udvalg af den grønlandske befolkning. Farvetrykkene er omhyggeligt udført og fylder hele sider.

Tyngdepunktet i fremstillingen ligger i behandlingen af befolkning, erhvervsforhold, politisk omstilling, bebyggelse og kulturel udvikling, og på disse felter får man et indtryk af vor tids ændringer af menneskenes levevis, som årene efter 1950 har bragt, men også de ældre stadier af udviklingen behandles, kortfattet, men ganske indholdsrigt.

Men der er ting, som kun tangeres, eller som man undlader at tage med. Hvorledes lever den grønlandske familie? Og man kunne tilføje: Hvorledes lever de forskellige familier i de større bebyggelser? Og hvorledes er et større grønlandsk samfund i en samlet bebyggelse? Man har ikke nogen redegørelse for en eller flere større grønlandske bebyggelser.

Da man havde afsluttet Trap Danmark, drøftede man muligheden for at fremstille en engelsk udgave af bind XIV, Grønland, og medtage såvel den almindelige del som oversigten over landsdele og kommuner. Der måtte foretages en vis reduktion af stoffet, såvel i den almindelige del som i redegørelsen for de enkelte kommuner og bygder, men af flere rsager man opgive denne tanke.

Heller ikke i »Greenland« har man
løst denne opgave, og den er måske i øjeblikket
for omstændelig og uoverskuelig.

Men man har fået en stor og smuk bog
med mange fortræffelige, små afhandlinger
og et smukt billedstof.