Geografisk Tidsskrift, Bind 74 (1975)

Gösta H. Liljequist: Allgemeine Meteorologie.

Henrik Søgaard

Side 86

Verlag Friedr. Vieweg & Sohn, Braunschweig
1974. 368 s., 336 fig., 24 tabeller
m. m. 21X28 cm. DM 96.-.

Allgemeine Meteorologie er en bearbejdet moderniseret og oversat udgave af G. H. Liljequist: Meteorologi (anm. i Geogr. Tidssk. 1962), opbygningsmæssigt er der kun ringe forskel på de 2 udgaver.

I løbet af bogens første 8 afsnit bliver atmosfærens opbygning og de vigtigste meteorologiske elementer gennemgået. Afsnittene 9-13 danner rammerne for en dybtgående behandling af processerne i forbindelse med kondensation, sky- og nedbørsdannelse. De 2 efterfølgende indeholder en udmærket gennemgang af de ofte oversete emner: atmosfærens elektricitet og optik. Derefter følger 7 afsnit med emneområde inden for den atmosfæriske cirkulation, luftmasser og fronter, cykloner og anticykloner. Denne del afsluttes meget passende med eksempler på typiske vejrsituationer. På grundlag af egentlige vejrkort og sOomb-kort foretages analyse af en række udvalgte vejrsituationer, eksempelvis forhold hvorunder der hersker föhn-vinde i Alperne. I afsnittet, der er skrevet til den tyske udgave af K. Cehak, gives en meget overskuelig fremstilling af emnet. I de sidste 4 afsnit findes en gennemgang af forholdene ved troposfærens grænser, det jordnære lag og overgangen til stratosfæren, samt en omtale af klimatologiske arbejdsmetoder og problemer.

Et af de få steder, hvor den nye udgaveikke står mål med den oprindelige, fremgår ved læsning af sidstnævnte afsnit. Til den svenske udgave var tilføjet en række farveplancher visende middelværdierfor forskellige elementer, som lufttrykog -temp, samt kort over Koppens klimainddeling i Trewarthas modifikation.Disse plancher er her i nogen grad forsøgt erstattet med sort-hvide kort indføjeti teksten, mens resten af kortene er udgået, blandt disse savnes især klimakortet.Ellers

Side 87

kortet.Ellershar fornyelsen af bogens
iøvrigt righoldige illustrationsmateriale
kun trukket i gunstig retning.

De for læsning af bogen nødvendige matematikkundskaber svarer nogenlunde til gymnasieniveau; dette er muliggjort ved at undlade længere matematiske udledninger og i stedet benytte et stort antal illustrationer til uddybning af teksten. Udover som meteorologisk grundbog har All. Met. en betydelig anvendelighed som opslagsbog inden foren række fag eks. naturgeografi, hvilket ikke mindst skyldes den grundige gennemgang af måleapparatur og -metoder, der findes i tilknytning til de enkelte afsnit.