Geografisk Tidsskrift, Bind 75 (1976)

The Atlas of Africa

Niels Nielsen

Side 98

Direction: Regine van Chi-Bonnardel.
Editions Jeune Afrique. Paris 1973. 335 s.

Den geografiske litteratur om Afrika er meget omfattende, men den er ujævn, og noget lignende gælder kortlægningen. De store geografiske håndbøger og de politiske hovedværker giver et stort indhold af kundskab, men man har savnet en regional, moderne behandling i tekst og kort. Det her foreliggende værk indeholder en tekst på ca. en trediedel af sidetallet, medens den øvrige del er anvendt til kort, diagrammer og registre. Værket er udkommet i en fransk og engelsk udgave. Det er inddelt i to hovedafsnit, en almen oversigt over Afrika som verdensdel og en gennemgang af hovedregioner og »stater«. Dertil føjes nogle statistiske diagrammer og et kortfattet index.

Første afdeling indeholder 24 kort, deraf 4 verdenskort og 20 kort over Afrika som helhed. Man angiver, at Afrika er den svagest befolkede verdensdel med 11-12 mennesker pr. km2, men Australien har vel kun ca. 2, og Sovjetunionen har en tæthed på ca. 11. De 20 Afrika-kort giver i visse henseender et godt indtryk af verdensdelens regioner. Den klimatiske inddeling er noget splittet, men der er lagt megen omhu i det historiske problem og i fremstillingen af den ældre udvikling af befolkningsgrupper og af kulturperioder. Den koloniale udvikling er velbehandlet, og det samme gælder den helt moderne politiske omvæltning og spillet om det

Side 99

politiske herredømme.

Anden afdeling giver en interessant oversigt over de afrikanske lande eller »stater«, som er inddelt i syv hoveddele, Nord-Afrika, Vest-Afrika, Central-Afrika, Nordlige-Østafrika, Centrale-Østafrika, Syd-Afrika og Afrika i det Indiske Ocean. Kortene over disse områder er i målestok mellem l : 20 mill, og l : 7,5 mill, og hovedindholdet er angivelsen af erhvervsområder, trafiklinier, malmfelter samt en skitsemæssig fremstilling af de naturgeografiske hovedtræk. Men dernæst følger en bearbejdelse af hvert enkelt land eller »stat«, som afbildes i to kort, et højdekort med provinser, byer, trafikveje, søer, sumpe og floder, samt et andet kort med angivelse af byernes erhvervsmæssige karakter, kunstvandede områder, malmog olieforekomster, raffinaderier, skovarealer, udbredelser af vigtige kulturplanter, industriområder, fiskeri, trafiklinier og havne med angivelse af særlig vigtige varetransporter.

Tekstafsnittene er i begge afdelinger meget koncentreret og rummer en del oplysninger både om den ældre udvikling og om den nuværende situation. I anden afdeling gives desuden en redegørelse for den moderne udvikling af den politiske og erhvervsmæssige stilling, men det må bemærkes, at de allersidste led i dette system undertiden ikke er kommet med. Dette gælder i nogle tilfælde også de sidste års omlægninger af politisk og erhvervsmæssig art.

I tiden omkring afslutningen af anden verdenskrig var der ca. 5 relativt frie lande, men nu er der kun nogle få koloniområder tilbage, navnlig resterne af tidligere spanske og portugisiske områder. Denne ændring har imidlertid ikke standset den fremmede indflydelse, men dens karakter er blevet anderledes. Det drejer sig om handel med råstoffer, den foreløbige behandling af disse, visse varer af høj værdi, trafikanlæg og militær udrustning. I denne udvikling deltager de europæiske lande og U.S.A., men tillige Sovjetunionen, Østasien og Sydamerika — samt den arabiske verden.

Modsætningen mellem de enkelte afrikanske stater og de ude fra kommende impulser kan medføre en uro både i politisk henseende og i den lokale, folkelige udvikling. Også de indre, lokale stridigheder mellem de meget forskellige folkegrupper kan blive farlige. En del af de synspunkter, som forelægges i dette »Atlas of Africa«, er allerede nu lidt forældede. Men sådan måtte det gå.

Man kan kun håbe, at det ikke er første
akt af det »Store Afrikanske Drama«.