Geografisk Tidsskrift, Bind 83 (1983)

Nationalkomitéerne for Geografi fra Finland, Sverige, Norge, Island og Danmark, Esbjerg 11.-13.6.82.

N. KINGO JACOBSEN

Jacobsen, N. Kingo: Nationalkomiteerne for geografi fra Finland,
Sverige, Norge, Island og Danmark, Esbjerg 11.-13.6.82. Geografisk
Tidsskrift 83: 1-2. Copenhagen, June l, 1983.

Symposium of the National Committees of Geography of the Nordic
countries. Esbjerg, June 1982.

N. Kingo Jacobsen, professor, Geografisk Institut, Kbh. Universitet,
Haraldsgade 68, DK-2100 København Ø.

De fem nordiske landes nationalkomitéer for geografi mødtes
i Esbjerg den 11.-13. juni 1982 til et seminar om »Geografisk
Forskning og Undervisning i Norden«. Der blev udtrykt
enighed om det stærkt nødvendige i at etablere en fast
kontakt nationalkomitéerne imellem af hensyn til samarbejdet,
som bør styrkes til gavn for geografien i Norden. Der
blev indledningsvis peget på tidligere initiativer:
1. Konferencen i Saltsjöbaden, Stockholm 1952.
2. Det norske initiativ i 1959 fandt sted i Hardanger i rela-

tion til XIX Internationale Geografkongres i Norden.
3. Med støtte af Nordisk Råd har Island siden IGC 1960

afholdt geo-ekskursioner for nordiske geografer, der hvert
andet år indbydes til at deltage.

Den direkte anledning til seminaret i Esbjerg var et initiativ taget af den finske nationalkomité i 1978 til valg af en vicepræsident fra Norden på kongressen i Japan 1980. Forslaget faldt naturligt på professor Stig Jaatinen, men på grund af manglende nærkontakt de nordiske nationalkomitéer imellem blev initiativet ikke fulgt hurtigt nok op og ikke kraftigt nok fremført for det internationale forum. Skal en sådan normering have en reel chance, må man være meget tidligt ude og i fællesskab oparbejde den nødvendige baggrund for et valg.

Et andet vigtigt felt, der kræver nordisk samarbejde, er arbejdet i Den Geografiske Unions kommissioner og arbejdsgrupper. Norden har store chancer for på en række felter at yde bidrag af verdensformat, når man løfter i flok. Dette er alene tilstrækkelig grund til at søge veje for en koordinering af forskningsinitiativerne inden for nordisk geografi.

Geografiens stilling i samfundet og i skolen er helt afhængig af den geografiske forsknings veje og resultater. Geografien på universiteterne står således i centrum, og her har udviklingen i de fem nordiske lande fulgt en fra land til land noget afvigende kurs. Det er vigtigt at drage nytte af de indvundne erfaringer, men samtidig vil et nærmere samarbejde betyde støtte til den geografiske forskning i det enkelte land. Specialiseringen på universiteterne har smittet af på fagets stilling i skolen, såvel den almene som den gymnasiale. Her er der ligeledes forskelle de nordiske lande imellem. Der sidder dog andre organer, der varetager disse sider af faget.

Det centrale bliver forskningsprogrammerne og rekrutteringen af forskere således, at det ikke bliver udsigten til arbejdsløshed og dette, at forskning nok er et spændende arbejde, men indebærer en usikker fremtid, der bliver de bestemmende kriterier.

Spørgsmålet om geografiens enhed er ligeledes centralt. Geografi står naturligt for tværfaglighed, men hvad står tanken om et geo-center egentlig for? Hvorledes er vilkårene for den humane geografi set i relation til geofysikken? Geografien må ifølge sin historiske udvikling have naturgeografien som grundlag, men må samtidig være menneskeorienteret i en såvel tre- som firdimensional ramme. I nogle lande betragtes geografi som et samfundsfag. Hvor står de nordiske geografer, og er der mulighed for en enig opfattelse af alle disse problemer? Finansieringen af forskningen, relationen mellem grundforskning og den anvendte forskning, er blot et par andre problemkomplekser, der kræver samarbejde for at finde en rimelig løsning, specielt på det nordiske plan. I Danmark er der sket store omvæltninger siden 2. verdenskrig, hvor den regional-geografiske Vahl og Hatt-periode sluttede. I dag vender man - efter en periode med stor specialisering, oprettelse af flere universitetscentre med geografisk forskning og med uddannelsessteder for geografi iøvrigt - tilbage til en fornyelse af regionale studier samt til natur og samfund.

Side 2

Under seminaret kom endvidere spørgsmålet frem om de geografiske publikationer. Det blev rejst af NOP-N ved P. Fogelberg og resulterede i en beslutning om, som et første skridt til det nordiske samarbejde inden for geografi, at udgive et Newsletter. Redaktionen skal ligge i værtslandet for det netop afholdte Nationalkomité-seminar og forestås af de fem nordiske nationalkomitéers sekretærer.

Deltagere fra Finland: Professor Paul Fogelberg, Geografiska institutionen, Helsingfors, professor Olavi Granö, Geografiska institutionen, Turku Universitet, professor Juhani Hult, Geografiska institutionen, Joensüü, lektor Leena K. Lahti, Geografiska institutionen, Joensüü, professor Mauri Palomäki, Inst, for økonomisk geografi, Vaasa, professor Mauno Kosonen, Geografiska institutionen, Helsingfors.

Fra Sverige: Docent C. G. Alvstam, Kulturgeografiska institutionen, Göteborg, professor Torsten Hagerstrand, Geografiska institutionen, Lund, docent Nils Lewan, Geografiska institutionen, Lund, docent Jan-Orvar Mattsson, Geografiska institutionen, Lund, professor Gunnar Olsson, Nordplan, Stockholm, professor Sten Rudberg, Naturgeografiska institutionen, Göteborg, docent UlfSporrong, Kulturgeografiska institutionen, Stockholm, professor Olof Wärneryd, Geografiska institutionen, Lund.

Fra Norge: Professor Just Gjessing, Geografisk Institut, Oslo, professor Tore Ouren, Geografisk Institut, Bergen, professor Magne Helvig, Geografisk Institut, Bergen, stipendiat Ragnhild Lund, Geografisk Institut, Trondheim, førsteamanuensis Hans Solerød, Geografisk Institut, Oslo.

Fra Island: Professor Gylfi Mår Gudbergsson, Geografisk
Institut, Reykjavik, lektor Gudrun Olafsdottir, Geografisk
Institut, Reykjavik.

Fra Danmark: Professor Ove Biilmann, Danmarks Lærerhøjskole, København, professor Sofus Christiansen, Geografisk Institut, København, dr. W. Framke, Geografisk Institut, Århus, professor Viggo Hansen, Geografisk Institut, København, landinspektør Thorkild Høy, Kartografisk Selskab, København, professor N. Kingo Jacobsen, Geografisk Institut, København, lektor Kr. M. Jensen, Geografisk Institut, København, førstebibliotekar Ib Kejlbo, Det kgl. Bibliotek, København, studielektor B. Valeur, faginspektør, Gymnasieskolen, Tønder, sekretær Annie Witte, Geografisk Institut,

Granö, Olavi: Forskningssamarbetet i Norden. Geografisk Tidsskrift
83: 2. Copenhagen, June l, 1983.

Mutual collaboration within sciences in the Nordic countries.

Olavi Granö, professor, Geografiska institutionen, Turku Universitet,
SF-20500 Turku 50, Finland.