Geografisk Tidsskrift, Bind 89 (1989)

Eduard van Ermen & Erik van Mingroot: Danmark: og det øvrige Norden i gamle kort og stik.

Ib Rønne Kejlbo

Borgen, København 1987. 143 s., ill. 39
cm. DKR 650,-.

Forfatterne til værket oplyser i indledningen bl.a., at deres bog henvender sig til en snæver kreds af specialister og kortsamlere, selv om de håber at kunne føje nye aspekter til et velkendt emne. De henvender sig til et bredere forum i hele Norden, for hvem kartografihistorie indtil nu måske har været ukendt. "Målet er," skriver de, "at vise et repræsentativt udsnit af de vestlige videnskabsmænds og kunstneres forenede anstrengelser i fineste trykgengivelse og i stort format og med udførlig tekst, så emnet kommer til sin fulde ret".

Man må medgive forfatterne, at det er lykkedes dem at leve op til deres ønske om at give nogle eksempler på den vestlige verdens kartografiske formåen og det i den fineste trykketeknik. Reproduktionsmæssigt er dette mål nået. Gengivelsen af illustrationsmaterialet er glimrende; derimod er placeringen afkortene og de ledsagende tekster i forhold til bogens tekstafsnit, som indeholder beskrivelse af naturlandskab, kulturlandskab og politisk-historisk landskab, mærkværdig uoverskuelig.

Efter indledningen følger afsnit med definitioner på korttyper: tekstkort, skematiske kort, topografiske kort, korografiske kort, figurative kort, fortællende kort, tekniske kort, panoramakort og dekorative kort. Derefter følger regionale afsnit vedrørende Danmark, Finland, Norge og Sverige. Hvert land beskrives med hensyn til naturlandskab, kulturlandskab og politiskhistorisk landskab. For Danmarks vedkommende får man bl.a. at vide: "Den vigtigste morænebakke er den Midtjyske Højderyg, som skærer sig ned igennem Jylland" og "Alle danske byer blev grundlagt i Middelalderen" - hvad med Esbjerg? De tekniske betegnelser på mange af de ofte meget smukke gengivelser får af og til én til at studse. Således betegnes et udpræget prospekt af Oslo som et dekorativt kort, og et andet eksempel er et eleveret kort over Visby, som benævnes et panoramakort!

Men en smuk bog er det!