Geografisk Tidsskrift, Bind 89 (1989)

Scottish medieval town. Ed. by Michael Lynch, Michael Spearman, Stell.

Rolf Guttesen

Geoffrey
John Donald Publ. Ltd., Edinburgh 1988.
IX, 344 s., ill. 24 cm. GBP 20.-.

Dette samleværk om skotske middelalderbyer omfatter 15 kapitler skrevet af forskellige forfattere, mest historikere ogjurister. Den potentielle læserskare i Danmark vil naturligt begrænse sig til disse fag samt historiske bygeografer og entusiaster udi det skotske. Artiklerne er samlet i fire grupper: Kilder og vidnesbyrd, den kirkelige sammenhæng, handel og industri, urbane samfund og administration.

Umiddelbart kunne man spørge, om skotske bydannelser fra denne tid afviger fra engelske eller "britiske". Det er faktisk tilfældet og forklares alment ved, at Skotland aldrig blev nogen romersk provins ligesom England. Så oprindelsen af byerne har været en anden. Men selvfølgelig er der ligheder, også til resten af Vesteuropa, som bunder i, at bydannelsen her hænger sammen med udviklingen af større feudale rigsdannelser. De betingedes af uddelegering af magt, som tit blev formaliseret i form af købstadsrettigheder, i Skotland "Burgh Laws", først udstedt af David l (1124-53). Rettighederne omfattede også her et selvstyre, som personificeredes i en sheriff (shire-reeve), hvilket etymologisk indikerer sammenhængen med et opland, shire. Berwich på østkysten var i denne periode den største royal burgh og baserede sin rigdom på eksport af uldklæde, senere übearbejdet uld, til Brügge i Flandern.

Enkelte kapitler fokuserer på udvalgte byer: Perth, Berwich, Glasgow, Aberdeen og Dunfermline, resten behandler bredere temaer. Af mere almen interesse vurderes kapitlerne om handel med England og med Nordeuropa at være.

Alle kapitler er forsynet med udførlige noter og værket som helhed med en bibliografi på mere end 40 sider, samt et 15 siders index. Kort og andre illustrationer er yderst sparsomme.