Geografisk Tidsskrift, Bind 88 (1988)

Paul White: The West European city: a social, geography.

Torben Lund Jensen

Longman, London 1984. XV, 269 s. ill.
GBP 7.95.

Bogens formål er at udfylde det hul, som mange engelske studerende i bygeografi har med hensyn til udviklingen i kontinentets byer. De fleste eksisterende engelsksprogede lærebøger om byers sociale og demografiske udvikling bygger primært på materiale hentet fra undersøgelser lavet i England og den nye verden, dvs. USA og Canada. Det er dette begrænsede perspektiv denne bog forsøger at rette op på.

Forfatteren viser fortjenstfuldt ved brug af statistisk materiale og "lokale" kulturgeografers engelsksprogede publikationer, at udviklingen i de vesteuropæiske byer i mange henseender følger et andet mønster end det, der kan aflæses i USA og i England. Generelt set fører forskelle i historiske forudsætninger og traditioner, ejerforhold i boligmassen for eksempel til en anden fordeling af de sociale klasser i byen end den, der kendes fra den nye verden og England. Der advares i bogen mod at betragte udviklingen i de vesteuropæiske byer som udtryk for en ensartet konform bevægelse, der følger det samme mønster. Det fremhæves flere steder i bogen, at variationen er betydelig, og at der specielt er stor forskel på udviklinghsmønstre i sydeuropæiske vs nordeuropæiske byer. Hertil kommer variationer inden for det enkelte land over dimensionen: Gamle byer - nye industribyer. Imidlertid afholder denne fornuftige advarsel ikke forfatteren fra selv at opstille én model for den rumlige sociale struktur i den europæiske by a la Burgess model for Chicago. På baggrund af den variationsbredde, der beskrives i bogens øvrige kapitler, er opstillingen af modellen en yderst betænkelig sag. Kun på det meget overordnede generelle plan er det muligt at finde belæg for modellen i bogen. I bedste fald kan modellen betragtes som en heuristisk typologi, der kan anvendes som udgangspunkt for en illustration af forskellene imellem den nye og den gamle verden.

Bogens største fortjeneste er, at den viser engelske studerende, at der også er en verden på den anden side af kanalen. Spørgsmålet er, om det er tilstrækkeligt for danske læsere.