Geografisk Tidsskrift, Bind 88 (1988)

Henrik S. Jensen: Fridtjof Nansen - en forsker i kamp for freden.

N. Kingo Jacobsen

Side 124

Bogans Forlag, Lynge 1986. 190 s., ill. 24
cm. DKR. 228,-.

Henrik S. Jensen har skrevet en dejlig bog om Fridtjof Nansen. Det er sjældent at få en biografi så velskrevet og forfattet af en mand, der har levet hele sit liv med dette stof. I skolen var forfatteren primært interesseret i naturhistorie og geografi, og her blev hans nysgerrighed for første gang pirret ved at se ekspeditionsruter indprikket tværs over Grønland - den sydligste bar Nansens navn og årstallet 1888.

I bogen gives en meget nuanceret, let læst og dækkende skildring af mennesket FridtjofNansen, højt begavet med evner inden for mange videnskabsgrene, ekspeditionsmandmed praktisk greb, der gjorde hans eventyrlige færd, tværs over Grønland som i Polhavet, til successer trods utrolige hindringer.Hans motto var "intet er umuligt - men det kan være besværligt". Det bevistehan ved efter en måneds besværlighedermed at forcere den østgrønlandske havis, hvor ekspeditionen blev forlagt små 500 km mod syd, da uforstyrret at arbejde sig nordpå igen langs kysten for at påbegyndeturen tværs over indlandsisen som planlagt, men ca. 1. september. Ekspeditionenlykkedes. Grønlands indlandsis var et sneklædt isplateau. Ruten blev ndretfra til Godthåb, og selv afslutningen på ekspeditionen var dramatisk.Geografisk Selskab blev ved den lejlighed - takket være etatsråd Augustinus Gamél - i stand til at uddele en guldmedalje.Gamél var medlem af selskabets råd og sponsor for Fridtjof Nansen, der blev den første modtager af denne hæder. Ekspeditionenmed Fram over Polarhavet viser den samme kløgt i planlægningen og uforfærdethed ved, at Nansen sammen med Johansen forlader Fram, da skibet er på sin nordligste position (850° N) for at gå videre mod Nordpolen. De nåede nordligereend nogen før havde været, men måtte give op på grund af utroligt vanskelige isforhold.Disse problemer kæmpede de med i 2 år, men takket være Fridtjof Nansensenergi og klogskab kom de frelste igennem til Svalbard. Bag de to nævnte ekspeditioner ligger helt nye tanker om såvelindlandsisens dynamik som om nordpolarområdetskarakter. Fridtjof Nansen blev skaberen af de oceanografiske traditioner,Bergen har internationalt ry for.

Side 125

Storheden på det menneskelige plan kommer frem, da Fridtjof Nansen overdragersit skib Fram og sine planer om er sydpolar-ekspedition til Amundsen.

Det er naturligt videnskabsmanden og ekspeditionslederen, der refereres til her, men også kunstneren, politikeren og humanisten Fridtjof Nansen gives der et fornemt billede af. Fridtjof Nansen fortjener denne hyldest, og hans indsats på de mange felter må ikke gå i glemmebogen. Derfor en tak til forfatteren for bogen, der fortjener at ligge på gavebordet ved mange lejligheder.