Geografisk Tidsskrift, Bind 88 (1988)

H. D. Watts: Industrial geography. Keith Chapman and David Walker: Industrial location: principles and policies. Industrial change in advanced economies. Ed. by F.E. lan Hamilton.

Longman, Harlow 1987. XII. 260 s. ill. 25 cm. GBP 10.95. Blackwell, Oxford 1987. 305 s. fig. 24 cm. hardback GBP 27.50, paperback GBP 9.95.

Hans Thor Andersen

Croom Helm, London 1987. 3195. fig. 23
cm. GBP 29.95.

Den fornyede interesse for industrigeografi hænger tæt sammen med den geografiske og strukturelle forandring af erhvervsgrundlaget i den vestlige verden. Herved er hovedtemaet i de tre bøger givet: Årsagerne bag beskæftigelsestabet i de gamle industricentre og væksten i de nye industrilande (NIC), konsekvenserne af ny teknologi, samt politiske modforholdsregler.

De to første bøger hører til på førstedelsstudiet; en systematisk gennemgang af grundbegreber krydret med eksempler fra den angelsaksiske verden. Navnlig Watts' bog er i sit eksempelvalg præget af den kriseramte britiske industri. Som helhed bringer bogen ikke megen ny viden, men er en let læst grundbog.

Chapman & Walker koncentrerer sig om to andre emner; for det første virksomhedernes organisation, navnlig de store virksomheders geografisk-funktionelle organisation (3 kapitler). Udviklingen af de store nationale, senere multinationale, virksomheder præges i høj grad af basisindustrierne med de store kapitalkrav. Den gennemgribende rationalisering af disse virksomheder har forårsaget stedvis store beskæftigelsestab. Ny teknik og nye kvalifikationskrav har resulteret i en omformulering af virksomhedernes lokaliseringskrav. For det andet søges de regionaløkonomiske (erhvervsmæssige) konsekvenser af industriens ændrede lokaliseringskrav belyst gennem nogle detaljerede cases. Bogens formål, lærebog, gør den naturligvis lidt tung og omstændelig i sin opbygning, men den rummer gode oversigter og diskussioner af nogle væsentlige, men hidtil upåagtede forhold bag den geografisk - funktionelle omstrukturering.

Den sidste bog er en antologi, et resultat af den Internationale Geografiske Unions symposium vedr. industriel udvikling og forandring. De tre første bidrag diskuterer baggrunden for den regionale industriomstrukturering, ikke kun i Vesten, men også i Østeuropa. De følgende seks kapitler gennemgår nemgårnuværende træk ved virksomhedsudviklingen og -lokaliseringen med hovedvægten på multinationale selskaber (aluminium og elektronik/computere). De sidste syv bidrag behandler dels high-tech virksomhedernes lokaløkonomiske afsmitning (Japan), dels de multinationale selskabers hindring af udviklingen af en lokal højteknologisk industri (Grækenland). Desuden diskuteres østeuropæiske teknologiske/regionale management problemer, dels stilles der spørgsmål ved effekten af det voksende antal science parks. Antologiens bidrag er af vekslende kvalitet, men generelt erden faglige kvalitet høj.