Geografisk Tidsskrift, Bind 87 (1987)

DET KONGELIGE DANSKE GEOGRAFISKE SELSKAB 1876-1986

Selskabets virksomhed lader sig ordne i følgende gruppen
1. Foredragsvirksomhed: 6 gange årligt afholdes møder.
2. Publikationsvirksomhed:

a. GEOGRAFISK TIDSSKRIFT, bd. 1-86, 1877-1986.

b. KULTURGEOGRAFISKE SKRIFTER, bd. 1-12.
c. FOLIA GEOGRAPHICA DANICA, tom I-XVI.
d. ATLAS OVER DANMARK, serie I og 11.

3. Opretholdelse af biblioteket, der nu omfatter ca. 200.000 bind, tidsskriftsrækker og håndbøger. Tilgang sker i væsentlig grad ved Geografisk Selskabs ca. 800 bytteforbindelser med praktisk talt alle verdens geografiske selskaber. På samme måde er fremskaffet en stadigt voksende samling af topografiske kort, der finder stor anvendelse ved forskning og undervisning, såvel som ved regionsplanlægningsarbejder. Endvidere indgår til stadighed anmeldelseseksemplarer af geografisk litteratur i bogbestanden. Det store bibliotek, der således er samlet med GEOGRAFISK TIDSSKRIFT og de øvrige nævnte publikationer som byttemateriale, stilles til det danske samfunds rådighed ved opretholdelse af udlån såvel direkte som gennem Statens Bibliotekstilsyn.

4. Internationale repræsentative funktioner. Geografisk

Selskabs bestyrelse har organiseret Den Danske Nationalkomité
for Geografi, hvis medlemmer udnævnes af
Videnskabernes Selskab. Nationalkomitéen er tilsluttet
Den Internationale Geografiske Union, IGU, som arrangerer
verdenskongresser hvert 4. år. I 1960 blev der
afholdt en kongres i Norden, hvortil de nordiske lande
i fællesskab stod som indbydere. I den anledning udsendtes
Guidebook Denmark, der som vol. 1 startede
serien Collected Papers Denmark, udgivet af Geografisk
Selskab til de internationale kongresser. Vol 7 udleveredes
ved kongressen i Paris, august 1984.
Selskabet indbyder som gæster fremmede forskere og
uddeler følgende æresbevisninger for fortrinlige ydelser
inden for den geografiske forskning: Æresmedlemskab,
Egede Medaljen, Galathea Medaljen og Vitus Bering
Medaljen.

5. Konsultationsvirksomhed: Geografisk Selskab virker sammen med Geografisk Institut som administrationscentrum for en omfattende praktisk anvendelig viden, en virksomhed, der muliggøres ved Geografisk Selskabs store bibliotek og udenlandske referencer.

6. Administration af geografisk forskning: Geografisk Selskab har i tidens løb administreret en lang række foretagenden nævnes kan udsendelse af ekspeditioner og etablering af forskningsarbejder.

Side VII

DIVL712

DIVL714

Festaften i anledning af 110 års jubilæet.

Selskabets generalsekretær indledte mødet:

Det er mig en ære og glæde at byde velkommen til selskabets
110 års jubilæum.

En særlig velkomst til vor høje protektor, H.M. Dronningen og til selskabets præsident, H.k.H. Prinsen. Vi havde gerne set H.k.H. Kronprinsen i aften, men på grund af tjenstlige pligter har dette ikke været muligt. Dernæst en velkomst til vore gæster, til hædersgæstene i aften, professor Einar Andersen, professor Preben Gudmandsen og viceadmiral S. Thostrup samt til aftenens foredragsholder, oberst Søren Haslund-Christensen.

Selskabet blev stiftet den 18. november 1876, og initiativtagerne var professor Eduard Erslev, kabinetsekretær I. P. Trap (udgiveren af den topografiske håndbog Trap- Danmark) og ægyptologen professor Valdemar Schmidt. Den 13/12 blev en deputation for det nystiftede selskab modtaget af Hans Majestæt Kong Chr. IX. Deputationen bestod af bestyrelsesmedlemmer som viceadmiral Sten Bille, der i 1845-47 havde ført korvetten »Galathea« på den berømte jordomsejling, kontreadmiral Carl Irminger, kendt for sine oceanografiske studier i Nordatlanten, »Irmingerstrømmen«, en gren til Golfstrømmen, og geografen professor E. D. Erslev. Ved denne lejlighed erklærede majestæten, at han gerne ville være selskabets protektor, og at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen påtog sig hvervet som selskabets præsident. Der skabtes en tradition, der har været gældende siden da. Selskabets første, festlige møde blev efter Majestætens indbydelse afholdt på Christiansborg Slot den 22/12 1876.

Der er også et andet forhold, der fra starten har udviklet sig til en tradition, nemlig Søværnets repræsentation i ledelsen, hvor selskabets vicepræsident, viceadmiral Thostrup afløste viceadmiral A. H. Vedel. Den nære relation til Søværnet er helt naturlig, eftersom klodens overflade for to trediedels vedkommende udgøres af havarealer, og søvejen var adgangen ikke blot til havene, men også til de mange kolonier og ukendte lande.

Udforskningen og kortlægningen af Grønland og Island dominerer selskabets ældre historie, navne som Gustav Holm, Knud Rasmussen samt Thorodson's, levendegør alt dette sammen med Danmark Ekspeditionen, Ejnar Mikkelsen og Eigil Knuths seneste ekspeditioner op til i dag. Egede medaljens donationer viser hen mod løsning af specialproblemer. Af ekspeditioner herudover må selskabets tidligere sekretær, professor O. Olufsens forskningsrejser i Pamir 1896-99 tillige med Barely Raunkjærs ekspedition til Wahabitteraes Land 1912 nævnes, ligesom O. Olufsens Sahara ekspedition 1922-23 efterfulgt af Sv. Hedins og Henning Haslund-Christensens centralasiatiske ekspeditioner. I nyere tid kan nævnes ekspeditionerne til Ghana 1966-67, til Ildlandet 1978-79 og til Melville Bugten og Thule distriktet 1979-80.

Initiativtageren til dannelse af selskabet, professor Erslev var cand. mag. i naturhistorie og geografi og gymnasielærer, sielærer,blev i en alder af 45 år emeritus og titulær professor. Han ledede selskabet 1876-85. Der var opstået et naturligt aktuelt behov for geografisk information i opdagelsesrejsernes store periode. Vort selskab er det ældste geografiske selskab i Norden. Det ældste i verden er Société de Geographie de Paris 1821, hvor danskeren Malthe Conrad Bruun var generalsekretær og kendt for redaktion af 8 binds værket Precis de la Geographie Universelle.

Overgangen fra de store ekspeditioner til løsning af videnskabelige problemstillinger skabte vanskeligheder for de geografiske selskaber og således også for vort eget. Professor Niels Nielsen var generalsekretær i denne periode og stod selv som eksponent for udviklingen gennem sine studier på Vatnajokull-ekspeditionerne og af de danske vade- og marskområder. Han sikrede samarbejdet med universitetsgeografien.

Resultaterne af selskabets virke gennem alle årene er nedfældet i Geografisk Tidsskrift. Det er et af hovedformålene i selskabets fundats at orientere en større offentlighed gennem foredrag, udgivelse af et tidsskrift (og senere diverse serier) samt det uhyre væsentlige at holde bibliotek og læsesal åben for medlemmer og for offentligheden som sådan. Første bind af Geografisk Tidsskrift udkom i 1877, og i 1986 foreligger bind 86. Tidligere var der tale om 8, senere 4 og så 2 årlige hefter. Siden 1940 er Geografisk Tidsskrift udsendt som årshefte. Dog er man vendt tilbage til det tidligere store format, og man vil forsøge med forskellige nydannelser, der muliggøres ved indførelsen af moderne teknik. Det er dog stadig kun forsøgsstadiet, vi befinder os i.

Selskabet har været aktivt gennem alle 110 år. Værket Atlas over Danmark, hvor en ny series 3. bd. vedrørende Danske byers vækst og 4. bd. Landbrugsatlas Danmark er udkommet i år, beviser dette.

Jeg har nu æren at overgive ordet til selskabets høje
præsident.