Geografisk Tidsskrift, Bind 87 (1987)

VITUS BERING MEDAILLEN

For at hædre mindet om den danske opdagelsesrejsende og polarforsker Vitus Bering nedsattes i 1941 under protektion af præsidenten for Det Kongelige Danske Geografiske Selskab, Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, en komité til oprettelse af et Vitus Bering mindefond, hvis vigtigste formål - udtrykt i fundatsens § 3 - er uddeling af en Vitus Bering Medaille, der tilkendes som belønning for fremragende ydelser i den geografiske videnskabs tjeneste. Medalliør ved Den Kongelige Mønt, Harald Salomon, har efter samråd med Det Kongelige danske Geografiske Selskab udarbejdet modellen, der på den ene side viser et kort over Beringstrædet med omgivelser og på den anden side en laurbærkrans, omgivende navnet på den, medaillen er tildelt.

Ved et møde i Det Kongelige Danske Geografiske Selskab den 3. februar 1942 overdrog komiteens formand, professor dr. Niels Bohr, Vitus Berings Mindefond og Vitus Bering Medaillen til Selskabet.


DIVL786

Vitus Bering Medaillen er tildelt:

VICEADMIRAL S. THOSTRUP

Hans Kongelige Højhed udtalte ved overrækkelsen: Det er mig en speciel glæde i aften at kunne overrække Dem selskabets VITUS BERING MEDAILLE med tak for mange års virke som selskabets vicepræsident.

Deres store interesse for geografisk forskning er velkendt. Den er til dels medfødt gennem Deres far, lodsformand Gustav Thostrups deltagelse i Danmarkekspeditionen 1906-08. Den er endvidere udtryk for den rolle, geografiske ekspeditioner spiller for sejlads af enhver art. Dette gør sig ikke mindst for en søofficer gældende, hvad enten det er af topografisk, hydrografisk eller meteorologisk art, eller det er som hjælp til vurderinger af forsvarsstrategiske spørgsmål, hvortil endelig knytter sig en naturlig trang til at søge geografisk viden i øvrigt. En sådan indstilling har præget Marinens officerer gennem tiderne, hvilket har fundet klart udtryk gennem Danmarks ekspeditionshistorie fra de store opdagelsesrejsers tid og frem til i dag. Efter opdagelsesrejserne følger diverse sømilitær indsats, overvågning af territorierettigheder, fiskeriinspektion mm., der kræver yderligere detaljerede geografiske informationer. Som ung søofficer var De under krigen tjenestgørende i Sverige, hvor de i 1943 udnævntes til kaptajnløjtnant, kommandørkaptajn i 1954, kontreadmiral 1962 og viceadmiral 1965.

I den periode, hvor De har siddet i selskabets styrelse, har De aldrig svigtet møderne. Ved en række lejligheder har Deres naturlige trang til at hjælpe og støtte den geografiske forskning været af afgørende betydning for selskabets fortsatte trivsel. Deres naturlige interesse for de arktiske egne og for oceanerne har medført aktivitet i en række for dansk forskning væsentlige organer. De er således formand for Arktisk Instituts bestyrelse, for Alf Trolle og Hustrus Legat til minde om Danmarkekspeditionen og for Støtteforeningen for Georg Stages Minde samt medlem af Nationalrådet for Oceanologi, Orlogsmuseets Venner, Komitéen for Handels- og Søfartsmuseet, Kronborg, Københavns Havnebestyrelse, Grænseforeningen og Dansk-Engelsk Selskab samt i perioden 1976-86 i egenskab af vicepræsident for Geografisk Selskab medlem af Den Danske Nationalkomité for Geografi.

Mange står i taknemlighedsgæld til Dem for Deres altid beredvillige hjælpsomhed, ikke mindst selskabet, hvor Knud Rasmussen Mindeekspedition 1978-80 ikke ville have kunnet gennemføres uden Søværnets støtte med transport - såvel sejlads i delvis uopmålt farvand, som helikoptertransport - af 10 tons gods til ekspeditionshuset på Tugtuligssuak/Kap Seddon i Melville Bugten. Den danske marine har været repræsenteret i selskabets ledelse gennem alle 110 år, de seneste 40 år ved vicepræsidenterne A. H. Vedel og S. Thostrup.

På denne baggrund er det, at De tildeles selskabets VITUS BERING MEDALJE som tak for de mange netop nævnte fremragende ydelser i den geografiske videnskabs tjeneste.

Præsidenten sluttede med følgende lykønskninger:

Kortlægning er basis for geografers arbejde. Selskabets to vicepræsidenter repræsenterer opmåling af såvel landsom havarealer. Professor Einar Andersen har netop forladt posten som vicepræsident, og vi har i dag gerne villet takke begge vore vicepræsidenter for indsatsen. Det er mig en glæde hermed at ønske vort hæderkronede gamle selskab til lykke med de 110 år.