Geografisk Tidsskrift, Bind 86 (1986)

Dean S. Rugg: Eastern Europe.

Rolf Guttesen

Longman, London 1985. XXII, 401 s., ill.
21 cm. GBP 12.95.

Forfatteren, der er professor i Nebraska, præsenteres som internationalt kendt »jerntæppebeskuer«. Han har skrevet en bog, der er ekseptionel ved ikke at være opdelt efter lande. Men, idet forfatteren mener, at der er nogle fællestræk ved hele det østeuropæiske landskab (8 stater, excl. Sovjet), så disponeres bogen efter fem trin i den historiske udvikling. Herefter skrælles disse lag af, og belyses for at vise hvorfra i denne udvikling landskabets forskellige elementer eller relikter stammer. Denne metode forekommer meget krævende og forudsætter indgående kendskab til hele regionen.

Rugg udskiller følgende trin i det steuropæiske landskab: Den middelalderlige tyske kolonisering, feudalismen, tidlig multinationalisme, nationalisme og nutidig socialisme. Perioder af vidt forskellig varighed.

Landskabet opfattes som et dokument, der er udformet af forskellige processer. Redegørelsen for disse (p 14-15) er ikke specielt overbevisende. Opfattelsen af landskabet bliver ret »schlütersk«, selv om Rugg siger at denne skole forblev et subparadigme. Resultatet er, at der fokuseres meget på det umiddelbart synlige, landsbyformer, klostre, minedrift, prominente bygninger og lignende.

Bogen er uden de større teoretiske overvejeiser. Det udelukker Landscapeseriens målsætning. Men alligevel går det galt, hvor forfatteren bevæger sig ind på at udrede socialismens baggrund. Side 261 tillægges marxismen den opfattelse, at proletariatet »do not recieve full value for their labor«. Marx' fortjeneste er netop at have påvist, at proletariatet sælger sin arbejdskraft til dens værdi. Pointen, som Rugg ikke har fanget, ligger i at arbejdskraften er i stand til at producere en større værdi end den, som den selv blev købt for.

En del vurderinger og udsagn, især om den nyere udvikling, kan fortolkes på forskellige måder. Men set inden for den oven for skitserede ramme er den meget velskrevet. Figurer og fotos er valgt med omhu og anvendes udmærket i teksten. Referencerne er rige, men begrænser sig til tysk- og engelsksproget litteratur.