Geografisk Tidsskrift, Bind 85 (1985)

Wojciech Walczak: DANIA. Kongeriget Danmark.

Karl-Erik Frandsen

Side 62

Panstwowe Wydawnictwo Naukowe
Warszawa 1984. 428 s. ill. 21 360 zl.

cm, Deter ikke mange informationer om Danmark i en bredere sammenhæng, som den almindelige polske læser har haft mulighed for at få, idet den eneste større bog om emnet hidtil har været Wladyslaw Czaplinski og Karol Görski: Historia Danii fra 1965, der er en 400 sider god gennemgang af hovedlinierne i Danmarks historie men kun indtil 1945. Der er derfor ingen tvivl om, at Wojciech Walczaks nye bog om Danmarks geografi og samfundsforhold, der er udkommet i en serie monografier om en række lande, vil opfylde et betydeligt behov ikke mindst i betragtning af den store interesse, der fra gammel tid har været for Danmark i Polen. Forfatteren var indtil sin død i 1984 kort før bogens udgivelse professor i geografi ved universitetet i Wroclaw og havde et stort forfatterskab bag sig med bøger om Finland, Øst- og Vesttyskland m.m. Han har flere gange været på studieophold i Danmark, Færøerne og på Grønland, hvor han fik et solidt lidtkendskab til sproget og den væsentligste faglitteratur. Resultatet er en god, præcis og objektiv behandling af Danmarks, Færøernes og Grønlands natur- og kulturgeografi med en fyldig introduktion til områdernes historie og politiske og administrative forhold. I betragtning af udgivelsesstedet kunne man måske vente en kritisk vurdering af disse kapitalistiske samfunds udvikling og situation, men der er snarere tale om det modsatte: En begejstret skildring af såvel naturforholdene som de økonomiske og sociale vilkår. Walczak giver således på 30 sider en stærkt rosende omtale af Danmarks landbrug med fremhævelse af den høje produktivitet pr. beskæftiget og den store fleksibilitet med hensyn til produktionsomlægninger efter verdensmarkedets behov. Det nærmeste forfatteren kommer til en kritik, er en bemærkning om, at markerne kan lugte fælt når gyllen køres ud, og røgen fra halmafbrænding synes at have generet ham. Men ordet forurening optræder slet ikke i den forbindelse, ligesom tvangsauktioner og afsætningsvanskeligheder synes at være undgået hans opmærksomhed.

I det hele taget må det nok siges, at bogen er objektiv og korrekt beskrivende og refererende, men der gøres ikke noget forsøg på at fremstille landenes problemer, og det er påfaldende, at et problem som arbejdsløsheden overhovedet ikke omtales, og at underskuddet på handelsbalancen nok registreres (s. 301) men ikke kommenteres. Det må dog indrømmes, at for en polsk læser kan de danske problemer måske nok synes bagatelagtige, og for Grønlands vedkommende gives der da også (s. 403) en fyldig redegørelse for både arbejdsløshed og alkoholisme.

Bogen er meget veldokumenteret og illustreret med statistiske oversigter, kort og diagrammer, og på forbilledlig måde gøres der i hvert enkelt tilfælde rede for forlæg og kilder, hvoraf Danmarks Natur, Trap og Statistisk Årbog naturligvis er fremherskende.

Det må endvidere bemærkes, at trykkeriet i Poznan har udført det kunststykke at fremstille og korrekt trykke de specielle danske bogstaver næsten uden fejl i ortografienaf danske person- og stednavne. Her skal blot nævnes en enkelt morsom fejl, hvor forfatteren på side 50 gør propagandafor at polakkerne skal bruge betegnelsenØresund i stedet for det traditionelle»Sund«, og forklarer navnet som værendeafledet af møntenheden »øre« som et synonym for den rigdom, som de bymæssigeagglomerationer

Side 63

mæssigeagglomerationerpå begge sider af
Sundet har skabt gennem tiden.

Der er givetvis behov for en bog af denne karakter ikke alene i Polen men også ude i verden, og Walczaks bog er af en sådan lødighed, at den faktisk fortjente at blive oversat til engelsk.