Geografisk Tidsskrift, Bind 85 (1985)

Dwight Perkins and Shahid Yusuf: Rural development in China.

Kjeld A. Larsen

The Johns Hopkins University Press Baltimore 1984. X, 235 s. 24 cm. USD 25.-. Før Kinas ansøgning om tilslutning til Verdensbanken havde bankens økonomer kun en meget begrænset viden om udviklingen i Midtens Rige. Ansøgningen ndrede mange intellektuelle ressourcer blev sat ind på at skaffe sig indsigt i Kinas institutioner og udvikling, og med optagelsen blev Kina et væsentligt bistandsområde. På publikationsområdet blev Verdensbanksrapporten China: Socialist Economic Development en milepæl. Den var et resultat af et delegationsbesøg og udfyldte en række statistiske lakuner, inden Kina selv igen begyndte at udsende statistiske årbøger. Verdensbanksrapporten emu tilgængelig for offentligheden.

Nærværende publikation, Rural Development in China er et led i Verdensbankens anstrengelser for at kaste lys over udviklingen i Kinas landdistrikter. Den er forfattet af en af USA's bedste kinaforskere Dwight Perkins og en af bankens egne økonomer Shahid Yusuf, som er ekspert på Østasiensområdet. Bogen beskrives i forordet som en introduktion, men den er mere end det. Den er en fremragende oversigt, først og fremmest på grund af følgende fire kvaliteter: Den har et historisk perspektiv, idet forfatterne gør meget ud af at beskrive Kinas kulturarv og dennes betydning for udviklingen i dag. Forfatternes opfattelse af udviklingsbegrebet er bredt, idet bogen behandler såvel udviklingsstrategi, produktion, inputs i landbruget, organisationsforhold, indkomstudvikling og fordeling, som sundheds- og uddannelsessystem. Bogen er i høj grad fri for de ideologiske undertoner, som så megen amerikansk Kinalitteratur er præget af. Og endelig er den kvantitative analyse grunddig, men afsluttes desværre med 1981.

På ét område svigter forfatterne: en vurdering af i hvilket omfang den nuværende, højt prioriterede småbyudvikling, baseret på lokal produktion og service, kan fungere som løsningsmekanismen for beskæftigelse af Kinas overskydende arbejdskraft på landet og dermed som alternativ udviklingsstrategi.