Geografisk Tidsskrift, Bind 85 (1985)

Den 25. internationale geografkongres Paris-Alpes 1984

N. Kingo Jacobsen

Side 49

Den internationale geografunion (IGU) afholdt sin 25. internationale geografkongres i Paris 26-31/8-84. Der var arrangeret 38 symposier og 40 ekskursioner. Der deltog ialt ca. 2.500 geografer (2.219 i Paris).

Symposierne var velorganiserede, og en tak bør udtrykkes
til værtslandene: Schweiz, Tyskland, Østrig, Italien og
Frankrig.

På generalforsamlingen i Paris blev der indledningsvis afgivet rapport fra såvel præsident, generalsekretær som kasserer, og en finanskomite valgtes. Herefter fulgte bl.a. meddelelse fra ICSU-repræsentanten Dr. M. Baker, der gav en redegørelse for det forestående internationale forskningssamarbejde, IGBP-programmet: International Geosphere-Biosphere Programme on Global Change. Endvidere blev der aflagt rapport fra Regional Conference, Brasilien, 82. Herefter fandt følgende væsentlige afgørelser sted:

1) Finanskomiteens rapport nødvendiggjorde forhøjelse af kontingentet fra 225$ til 275$ pr. kategori point. Associerede medlemslande blev hævet til 60$. Der er ialt 80 regulære medlemslande og 10 associerede lande. Der eksisterer kategorier 1-X med variationer fra 1-25 betalingsenheder. Danmark er i kat. 111 (3 enheder), d.v.s. med et årskontingent efter forhøjelsen på 8255.

2) Prof. P. Scott, Australien, blev valgt til præsident for den nye 4-års periode 1984-88. Prof. L. Kosinski, Canada, blev valgt til generalsekretær, og der valgtes til præsidiet herudover 7 vicepræsidenter:

J. Vilå-Valenti, Spanien
R. Fuchs, USA

M. F. Gutierrez de McGregor, Mexico
Ooi Jin Bee, Singapore

G. Enyedi, Ungarn
M. Shafi, Indien

H. Th. Verstappen, Holland

foruden den afgående præsident, professor A. L. Mabogunje,

3) Der foretoges ændringer af statutter vedr. den siden kongressen i Moskva (1976) løbende diskussion om reorganisering af commissions og working groups med henblik likpå større fleksibilitet og større effektivitet i relation til de begrænsede midler, der står til rådighed. Man nåede frem til et kompromis, der reducerer antallet af commissions en smule (der blev ialt godkendt 14). I stedet for working groups (17 working groups godkendtes for endnu 4 år) indføres study groups, der højst kan fungere inden for én 4-års periode, hvorefter den må ophøjes til commission eller udgå. 11 study groups blev godkendt. Liste over commissions, working groups og study groups er gengivet nedenfor. En study group omfatter højst 11 medlemmer (formanden inkl.), og man kan kun være medlem af én commission eller study group. Derimod kan antallet af korresponderende medlemmer være stort. Det blev endvidere indføjet i statutterne, at invitationer til fremtidige kongresser forlænges fra 4 til 8 år således, at planlægning og bestilling af faciliteter m.m. kan foregå gnidningsfrit.

4) IGU omfatter nu 90 lande, hvoraf 10 er associerede medlemmer. På kongressen diskuteredes optagelsen af Kina. Der var modstand herimod fra bl.a. Sovjetunionen. Diskussionen drejede sig om benævnelse/forståelse af begrebet Nationalkomité i relation til de to Kina-stater, der begge fremover skulle være medlemmer. Denne sprogspidsfindighed blev klaret (Committee for IGU i stedet for nationalkomité), hvorefter Kina vendte tilbage til IGU og inviterede til Interregional Conference i 1990 i Peking. Æren for dette resultat tilfalder primært den afgåede IGU præsident, prof. Michael Wise.

De to nationalstaters officielle navne er China-Beijing
og China-Taipei.

5) Den næste kongres (1988) vil finde sted i Australien efter invitation af prof. P. Scott, der allerede har sikret sig operabygningen i Sydney. Kongressen i 1992 vil finde sted i USA. Interregional Conference 1986 vil finde sted i Barcelona, Spanien, og Interregional Conference 1990 vil finde sted i Peking, Kina.

6) Den danske deltagelse omfattede ialt 7 personer, der
dækkede 4 symposier samt kongressen i Paris.

Danmark deltog i øvrigt med et specialhefte »Occasional Papers Denmark, vol 7« samt med udstilling af geografisk litteratur og diverse kort fremstillet i perioden 1980-84, ialt 5 vægkort og 23 bøger/tidsskrifthefter.

7) Nordisk samarbejde. Nationalkomitéerne for de 5 nordiske lande samt ca. 15 øvrige nordiske deltagere afholdt møde i Paris for at drøfte de fælles aktiviteter. På dansk initiativ var et fælles nordisk møde holdt i Esbjerg 1982. Det resulterede bl.a. i etablering af et Newsletter: Nordisk Geograf-Nytt, der startede med dansk redaktion, og hvor nr. 1-4 foreløbig var udsendt. Man var enige om det ønskelige i at fortsætte samarbejdet, og Finland tilbød at afholde den næste internordiske konference. Sverige påtog sig v/dr. Nils Lewan, Lund, at overtage redaktionen af Nordisk Geograf-Nytt.

Side 50

8) Laureat d'Honneur. Ved de foregående kongresser i Moskva og Tokyo har IGU som anerkendelse for usædvanlig indsats for unionens arbejde tildelt Laureat d'Honneur til to internationalt fremtrædende forskere inden for geografi. I Paris blev denne udnævnelse tildelt professor Michael Wise, UK, og prof. Torsten Hagerstrand, Sverige.

Undertegnede deltog i symposium nr. 5 afholdt 18-25/
8-84 og arrangeret af commission Mountain Geoecology
under ledelse af professor B. Messerli, Bern.

Sympositet bestod i 2 dages paper session samt i en demonstration af MÅB (Man and Biology) projektets test områder: Grindelwald, Aletsch, og Pays D'Enhaut. Der fulgte herigennem samtidig en fortrinlig indføring i Schweiz' almene geografi.

Det generelle formål var diskussion af langtidsperspektiver for bjergegnes overleven som områder, der er levende, med en sund økonomi, og som udviser natur og rekreation, der ikke er sterile, d.v.s. det naturlige produktionspotentiale må beskyttes af en aktiv befolkning, der sikrer naturens miljømæssige kvalitet. En stærkt dynamisk udvikling har fundet sted i arealanvendelsen, og virkningerne over for såvel økologi som landskab blev demonstreret. Angående de enkelte regioners ydeevne set i relation til de herskende økologisk-økonomiske systemer diskuteredes grænseværdier og de processer, der evt. fører til irreversible ændringer, hvorved systemerne kan bryde sammen. Hvilken politik fører frem til den optimale udnyttelse af naturressourcerne? Under disse diskussioner fremlagde undertegnede resultater fra undersøgelsen af Holsteinsborg Kommune (Holsteinsborg-rapporten 1980) samt fra undersøgelserne i Sydgrønland foretaget af Arbejdsgruppen for miljø og fåreavl i Sydgrønland (1983-

84).

IGU Commissions og Chairmen 1984-1988

1. Geographical Education, Joseph P. Stoltman (USA)
2. Geographical Data Sensing and Processing, D.

Marble (USA)

3. Geographical Monitoring and Forecasting, S. A. Evteev

4. Measurements, Theory and Application in Geomorphology,
A. Schick (Israel)

5. Mountain Geoecology, Bruno Messerli (Switzerland)
6. Population Geography, John I. Clarke (United King-

dom)


DIVL2039

Fig. 1. Besøg på sæterhytte (Alp) i Pays d'Enhout. Fjeldsiden præget af stærk erosion.

7. Urban Systems in Transition: Processes and Policies,
L. S. Bourne (Canada)

8. Changing Rural Systems, M. J. Troughton (Canada)
9. Coastal Environment, R. Paskoff (France)

10. Industrial Change, G. J. R. Linge (Australia)
11. International Division of Labour and Regional De-

velopment, R. P. Misra (India)

12. The Significance of Periglacial Phenomena, H.
French (Canada)

13. Geography of Tourism and Leisure, Bernard Barbier
(France)

14. Comparative Research in Food Systems of the
World, M. Shafi (India), senere erstattet af Sofus
Christiansen (Denmark).

IGU WORKING GROUPS AND CHAIRMEN
1984-88

1. Resource Management of the Drylands H. Mensching
(FRG)

2. Cartography of the Dynamic Environment A. Journaux

3. Environmental Atlases (joint ICA/IGU) D. P. Bick
more (UK)

Side 51

4. Mathematical Models H. Béguin (Belgium) and R. D.

MacKinnon (USA)

5. Tropical Climatography and Human Settlements, M.

M. Yoshino (Japan)

6. Landscape Synthesis, E. Mazur (Czechoslovakia)
7. The Great World Metropolitan Cities. J. Beaujeu-

Gamier (France)

8. History of Geographical Thought, D. Hooson (USA)
9. Geomorphological Survey and Mapping, H. Th.

Verstappen (Netherlands), senere erstattet af C.
Embledon (UK)

10. International Hydrological Programme, A. Herrmann

(FRG)

11. Geography of Transport, C. Muscara (Italy)
12. Dynamics of Land Use Systems, R. D. Hill (Hong

Kong)

13. Urbanisation in Developing Countries, M. I. Logan

(Australia)

14. Energy Resources and Development, T. R. Lakshma-

nan (USA) and G. J. A. Ojo (Nigeria)

15. Geomorphology of River and Coastal Plains, J. A. M.

ten Gate (Netherlands)

16. Geography of Health, Y. Verhasselt (Belgium)
17. Morphotectonics, M. Panizza (Italy)

IGU Stydy Groups and Chairmen 1984-88

1. Climatic Change, S. Gregory (UK)

2. Topoclimatological Investigation and Mapping, J
Paszynski (Poland)

3. World Political Map, R. J. Johnston (UK)

4. Development in Highlands and High Latitude Zones,
U. J. Varjo (Finland)

5. Geography and Public Administration, R. J. Bennett
(UK)

6. Famine and Food Crisis Management, B. Currey
(Bangladesh)

7. Man's Impact on Karst Areas, L. Gams (Yugoslavia)
8. Geography of Commercial Activities, A. Metton

(France)


DIVL2042

Fig. 2. Højdezoner og arealanvendelse for Grindewald (Berner Oberland) med N - S skråninger og Aletsch (Rhondalen). Snegrænsen, skovgrænsen og vækstperiodens længde er angivet. (Ekskursionsguide, B. Messerli).

9. Geography of Telecommunication and Communi
cation, C. Verlaque (France)

10. Map Use (Joint ICA/IGU), C. Board (UK)
11. Resource Management, D. D. Baumann (USA)